România procesează, prin compostare, doar 8,7% din totalul capacităţii existente de deşeuri organice

România procesează, în prezent, prin compostare, 124.717 tone de deşeuri organice pe an, din totalul capacităţii de procesare de 1,5 milioane de tone existentă la nivel naţional, relevă datele Asociaţiei Române a Compostului (ARC), publicate recent cu ocazia unei conferinţe de specialitate.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 07:15
România procesează, prin compostare, doar 8,7% din totalul capacităţii existente de deşeuri organice

Potrivit sursei citate, din 2010 şi până la ora actuală, cantitatea de nămol produsă de staţiile de epurare a urcat de peste cinci ori, fiind în continuă creştere ‘având în vedere obligaţiile României de a extinde infrastructura de epurare a apelor uzate’. În lipsa unei gestionări corecte a nămolurilor astfel rezultate, România riscă un infringement.

Statistica ARC arată că România are capacităţi instalate de compostare a deşeurilor organice de 1.433.533 tone/an, din care sunt procesate numai 124.717 tone/an, echivalentul a 8,7% din capacitatea totală instalată.

De asemenea, 34,6% sunt instalaţii nefinalizate, în construcţie, iar restul de 54,9% reprezintă instalaţii de compostare recepţionate, dar care nu funcţionează.

‘Instalaţiile care nu funcţionează au fost construite cu bani europeni prin POS Mediu 2007-2014 şi nu pot fi utilizate pentru că autorităţile locale nu au finalizat procedurile de achiziţii publice pentru alegerea operatorilor. Presupunând că, la sfârşitul anului 2017, toate problemele referitoare la punerea în funcţiune a instalaţiilor de compostare existente vor fi rezolvate şi România va produce capacitatea maximă de compost, acesta nu va putea fi utilizat şi nici valorificat în lipsa unui normativ de clasificare a compostului, ca parte din legislaţia compostului. În absenţa unei legislaţii şi a unor proceduri care să le protejeze corespunzător, terenurile agricole pot fi contaminate prin împrăştierea fără discernământ a nămolurilor, iar consecinţele pot fi dramatice pe termen mediu şi lung’, atrag atenţia reprezentanţii ARC.

Consiliul Europei a stabilit o serie de reguli stricte prin care fermierii pot utiliza nămolurile provenite din staţiile de epurare a apelor uzate orăşeneşti ca îngrăşământ, pentru a preveni afectarea mediului şi a sănătăţii umane prin compromiterea calităţii solului sau a apelor subterane şi de suprafaţă.

În România, aceste activităţi sunt reglementate prin Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.

Potrivit Asociaţiei Române a Compostului, membru al European Compost Network, România este o ţară în care jumătate din populaţie locuieşte în zona rurală. Organizaţia a realizat, în anul 2016, o instalaţie pilot la Mioveni, un proiect implementat în parteneriat cu Primăria oraşului Mioveni şi cu operatorul Staţiei de Epurare a localităţii – societatea comercială Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...