România produce anual 5.000 de tone de ciocolată în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro

13 06. 2024
ciocolata

„România produce aproximativ 5.000 de tone de ciocolata pe an, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro”, estimează Marian Anghel, director general OmniaGusti, unul dintre participanții la Chocolate Saga, eveniment care se desfășoară în perioada 14-16  iunie, la Sala Palatului din București.

Cu 30 producători de ciocolată din România, cinci companii din Polonia, Moldova și Bulgaria și peste 30 de companii din domeniile conexe, expoziția va găzdui chipamente de 1 milion de euro pentru producători. De altfel, aceasta este prima ediție care găzduiește o secțiune de business to business, cu materii prime și echipamente în valoare de peste 60 de milioane de euro. „Venim la această ediție cu un portofoliu de echipamente în valoare de peste 1 milion de euro și observăm o creștere de la an la an a acestui segment. Dintre noutăți aș sublinia cabina de pulverizare ciocolată, dar și Tuttuno Ice, un echipament care dozează și formează pralinele si injectează în ele umplutură cu înghețată.” explică Irina Gavrila, Chocoline.

Pe piața ciocolatei apar permanent noutăți și în ceea ce privește sortimentația. Spre exemplu, Cofetăriile Dulcelee au lansat în urma unor cercetări de laborator pralina care scade glicemia.

Glicemia va fi testata live, în timpul târgului, de către dr. Ioana Mușetescu înainte și după ingerarea ei, pentru a putea demonstra efectele benefice ale acesteia. „În ciuda aparențelor, munca din laboratoarele de cofetărie se bazează mult pe cercetare. Maestrul ciocolatier trebuie sa stăpânească atât de bine procesele și reacțiile chimice încât sa poată crea gusturi incredibile, care durează și care sunt sănătoase pentru corp. Nu ne așteptam să ne trezim și cu ciocolata-medicament, dar spre marea noastră bucurie chiar asta se întâmplă la aceasta ediție”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.

Printre alte produse prezentate se numără: înghețată cu gust de magiun și pâine prăjită,  bomboane cu cătină, ciocolată cu pătrunjel, trufe cu urdă, praline pe bază de sfeclă sau înghețată cu gust de colivă.

Citește și: