”Daca clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile. Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire. Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nicio tomată în lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro pe kilogram, gustul este inconfundabil”, a declarat pentru Termene.ro Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
În ciuda sprijinului consistent acordat legumicultorilor în ultimii ani, producția de roșii s-a micșorat. De exemplu, în 2023, aceasta s-a ridicat undeva la 300.000 de tone față de 750.000 de tone în 2022, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii analizate de Termene.ro.
„Anul trecut, tomatele au apărut la sfârșit de aprilie – început de mai, iar prețul la producător a fost undeva la 33-35 lei/kg, în timp ce în piețe s-a ajuns la 50 la 70 de lei/kg. Cam o săptămână ține, după care scade. Este pentru prima dată, când în România tomatele au fost cultivate de cei cu centrale mai sofisticate încă din noiembrie 2024, ii numărăm pe degete, ce-i drept, în timp ce majoritatea fermierilor au plantat roșiile în decembrie”, a mai declarat pentru Termene.ro Ion Păunel.