România produce suficient pentru acoperirea consumului intern de alimente. Sunt suficiente stocuri de materie primă – ministrul Agriculturii
„În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES, şeful MADR a avut marţi, la sediul instituţiei, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.
Discuţiile au avut loc în contextul acţiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piaţa internaţională după declanşarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.
Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenţi la discuţii că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, necesarul pentru furajare, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export.
La rândul său, Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, a solicitat o analiză a balanţei grâului, astfel încât să fie asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă. „Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpărători de grâu în prezenţa domnului ministru pentru face o analiză a balanţei grâului, astfel încât să avem asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Popescu, citat în comunicat.
În aceste context, preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), Vasile Varvaroi, a precizat că alături de asigurarea stocurilor de grâu pentru consumul populaţiei este importantă menţinerea României ca un partener solid şi predictibil pe pieţele internaţionale.
„Am fost şi rămânem adepţii dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanşate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asigurăm că există suficiente stocuri de grâu la nivel naţional pentru a acoperi consumul populaţiei până la noua recoltă, dar şi să menţinem România ca un partener solid şi predictibil pe pieţele internaţionale (…)”, a subliniat Varvaroi.
Potrivit MADR, Adrian Chesnoiu a subliniat importanţa dialogului constructiv pentru ca împreună cu toţi cei implicaţi să fie identificate soluţii, astfel încât industria de morărit-panificaţie să rămână viabilă. În acest sens, participanţii au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situaţiei şi a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanţul de aprovizionare a populaţiei cu produse agroalimentare.