Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu la nivel global, s-a reorientat de la începutul acestui an de marketing (care a debutat în iulie) către România și Ucraina ca sursă pentru grâul de care are nevoie intern, reducând cu 68% față de anul trecut achizițiile din Rusia, principalul său furnizor.
Potrivit ultimului raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, a achiziționat în acest an comercial de 20 de ori mai mult grâu românesc decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce din Ucraina a cumpărat cu 58% mai mult.
Mișcarea se datorează costurilor prea mari pe care importatorii de grâu rusesc trebuie să îl suporte, în contextul în care Kremlinul a impus taxe de export pe fondul unei scăderi de producție estimată de USDA la 13% față de 2020/2021, respectiv 74.5 milioane de tone.
Din datele USDA, GASC a cumpărat deja 3 milioane de tone prin licitații internaționale, cele mai multe în ultima lună și estimările indică că va mai avea nevoie de aproximativ 10 milioane de tone până la final de an comercial. GASC cumpără de obicei grâu din Rusia. Cu toate acestea, oferta restrânsă a Rusiei și taxele la export au limitat exporturile pentru 2021/22, ceea ce a determinat GASC să achiziționeze grâu la prețuri mai mici din Ucraina și România, se arată în raportul USDA.
Potrivit datelor Comisie Europene, în cele 19 săptămâni care au trecut de la debutul acestui an comercial ( până în data de 7.11.2021), România a exportat în afara UE peste 3,5 milioane de tone de grâu, cele mai mari cantități din UE. Numai în lunie iulie și august, din România către Egipt au plecat 250.000 de tone de grâu, de aproape patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Per total, principalele piețe pentru statele membre au fost Algeria, Egipt și Coreea, cu mențiunea că datele Comisiei Europene nu arată exporturi de grâu românesc către Algeria în iulie și august.
USDA prognozează că Algeria va avea nevoie anul acesta de 7 milioane de tone de grâu, deoarece cumpărătorul de stat OAIC continuă să fie activ în cadrul licitațiilor în ciuda prețurilor în creștere.
Contextul global care duce la creșterea prețurilor
Cât despre prețurile de achiziție obținute în cadrul licitațiilor, Egiptul a cumpărat anul acesta la o medie de aproximatuv 300 de dolari tona, cu aproximativ 50 de euro tona mai mult decât anul trecut. Prețul mediu de achiziție pentru Algeria a fost de 369 de dolari tona, cu 122 dolari tona peste anul trecut, în timp ce Turcia – pentru care se estimează un necesar din surse externe cu 37% mai mare față de anul trecut, respectiv 11 milioane de tone- a cumpărat tona cu 39 dolari mai scump, adică puțin peste 300 de euro tona.
Din datele Comisiei Europene aferente iulie, august ( când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari).
Despre prețul actual al grâului citiți aici
„Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni, reflectând creșterea puternică a consumului în ciuda unei producții mondiale relativ stagnante. Producția a scăzut puternic față de anul trecut în rândul mai multor principali furnizori, inclusiv Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia, dar a fost într-o oarecare măsură compensată de recolte mai mari în Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina. Stocurile finale sunt ajustate la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu revizuiri în scădere în India și Uniunea Europeană, în timp ce cererea este în creștere pe măsură ce vremea uscată din Orientul Mijlociu stimulează importuri suplimentare, în special pentru Iran și Turcia. Licitațiile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au fost robuste, în special în ultima lună, în ciuda prețurilor globale la grâu semnificativ mai mari decât în ultima lună”, explică analiștii USDA potrivit cărora în această lună sunt estimări mai mici pentru Uniunea Europeană, Statele Unite
Regatul Unit, și Turcia, compensate doar parțial de o revizuire în creștere pentru Rusia.