Primele proiecte pe baza tehnologiei 5G vor demara în acest an – ministrul Comunicaţiilor
„Dezvoltarea infrastructurii pentru serviciile de comunicații electronice reprezintă un deziderat important și un obiectiv asumat de România și de Guvern, prin stimularea investițiilor în infrastructuri suport de comunicații în bandă largă, dintre care face parte și cea destinată comunicațiilor mobile 5G. Având în vedere evoluțiile recente, în acest an se pot demara cel puțin proiecte și implementări pilot ale acestei tehnologii. Subiectul se discută deja la nivel guvernamental și cât de curând va apărea și o propunere în acest sens”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, la solicitarea ECONOMICA.NET.
Tehnologia 5G ar putea fi disponibilă publicului larg începând din 2020, potrivit calendarului Comisiei Europene şi estimărilor operatorilor şi producătorilor de echipamente.
Dacă 3G a „democratizat” internetul în bandă largă pe mobil, iar tehnologia 4G a facilitat streaming-ul video şi serviciile cloud pe smartphone, trecerea la 5G aduce, pe lângă un spor semnificativ de viteză faţă de 4G, şi reducerea puternică a latenţei comunicaţiilor mobile.
Astfel, pentru prima dată, conexiunile de date prin reţele mobile vor avea performanţe comparabile cu internetul fix, deschizând calea pentru noi categorii de aplicaţii mobile sensibile la latenţa traficului de date între terminale şi cloud, precum smart cars sau cele din sfera Internet of Things.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a explicat recent că este nevoie de până la doi ani pentru ca operatorii să se pregătească pentru investiţiile necesare în reţele 5G.
„Demararea procedurilor pentru licitaţia 5G poate avea loc oricând, şi anul acesta, dar trebuie să fie predictibilă. Dacă ne luăm după deciziile Comisiei Europene, banda de 700 MHz e disponibilă pentru utilizare începând cu anul 2020, dar eu cred că operatorii, ca şi în cazul licitaţiei anterioare, au nevoie de un an sau doi de pregătire, inclusiv ca să vadă ce echipamente folosesc”, spus Marinescu la sfârşitul lunii martie.
Ministrul Augustin Jianu punctează că există interes din partea operatorilor, însă licitaţia va stabili nivelul investiţiilor pe care sunt dispuse companiile să le angajeze.
„Cred că discutăm de o piață matură și care, cel mai important, încă nu a ajuns la apogeu. Există deci toate premisele necesare pentru o creștere organică, sănătoasă „, a afirmat Jianu.
Referitor la aspectele tehnice ale licitaţiei, oficialul a dat exemplu licitaţia de spectru organizată pentru frecvenţele specifice tehnologiei 4G.
În septembrie 2012, cinci operatori telecom şi-au adjudecat spectru în patru benzi specifice comunicaţiilor 4G, taxele de licenţă având o valoare cumulată de 682 milioane de euro.