Senatul României are în vedere introducerea unei „cărţi de identitate pentru internet”, ca metodă de a limita accesul minorilor la conţinutul audio-video neadecvat. Aceasta ar urma să conţină doar vârsta posesorului şi ar putea fi folosită ca un permis de acces pentru anumite tipuri de conţinut audio-video pe baza unui cod de acces personalizat.
Propunerea apare într-un răspuns acordat de Senatul României Comisiei Europene, care sondează statele membre cu privire la situaţia din industria audiovizuală. Punctul de vedere transmis CE a fost adoptat de către Senat, luându-se în calcul poziţia comună a Comisiei pentru Afaceri Europene şi a Comisiei pentru Cultură şi Media. „Senatul consideră că, din păcate, în momentul de faţă, verificarea vârstei (utilizatorilor de internet – n.red.) nu se poate face, în mod real, fără identificarea persoanei. Şi, făcând abstracţie de problema protecţiei minorilor, identificarea persoanei poate naşte îngrijorări cu mult mai mari decât problema pe care încearcă să o rezolve. Totuşi, s-ar putea imagina o „carte de identitate pentru internet”, care să conţină doar date privitoare la vârstă. În plus, ar putea exista posibilitatea de a verifica, prin softuri securizate şi specializate în protocoale de tip Skype, vârsta utilizatorului”, se arată în răspunsul Senatului României.
Pe lângă posibilitatea introducerii unui buletin pentru internet, Senatul României consideră că ar fi utilă desfăşurarea mai multor campanii media de promovare a instrumentelor de control parental.
Senatul mai este de părere că este necesară o diversificare, dar şi o ameliorare a calităţii conţinuturilor canalelor pentru copii şi tineri, inclusiv a celor de desene animate retransmise în România prin intermediul distribuitorilor de servicii media audiovizuale.
Răspunsurile acordate de partea română Comisiei Europene, ca şi punctele de vedere ale tuturor statelor membre, vor fi luate în considerare în vederea elaborării unei Cărţi Verzi denumită „Pregătirea pentru convergenţa deplină a lumii audiovizuale: creşterea economică, creaţia şi valorile.