‘Nivelul pieţei este de circa 500 de milioane de euro, cu un trend ascendent, cu toate că, în prezent, piaţa vinurilor premium şi superpremium este uşor inhibată. În prezent, putem spune că există un trend de consum şi producere a vinurilor seci’, a spus Cătălin Păduraru.
Producători de referinţă în industria vinicolă românească, dar şi nou intraţi în industria vinului, sunt prezenţi, în perioada 29-31 martie 2013, la cea de a IX-a ediţie a Târgului Internaţional de Vinuri Goodwine, scrie Agerpres.
Cei peste 100 de expozanţi şi subexpozanţi, producători români, importatori, distribuitori şi companii din domenii conexe, au adus în faţa vizitatorilor peste 1.000 de vinuri, din care câteva sute sunt prezentate în premieră vizitatorilor.
Iubitorii de vin pot degusta vinuri atât din România, dar şi din Franţa, Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Liban, Spania, Noua Zeelandă, Bulgaria, Republica Moldova.
‘Preţurile la vinurile fiscalizate pot cunoaşte, în 2013, unele corecţii, deoarece costurile de producţie sunt în creştere. România are avantajul că este o piaţă deschisă din punct de vedere al consumului, noi consumând vinuri din Chile până în Noua Zeelandă, spre deosebire de bulgari, unguri sau moldoveni care consumă majoritar vinurile autohtone’, a precizat Cătălin Păduraru.
Pe durata târgului, vor avea loc şi lansări de noi vinuri ale unor producători români medaliaţi la concursurile internaţionale. Astfel, SERVE lansează trei vinuri din gama Terra Romana, iar Casa de vinuri Cotnari va prezenta, în premieră, un Chardonnay şi un Roze din gama Nec Plus Ultra. Compania Cotnari va lansa gama ‘Vinul Lupilor’, vinuri tradiţionale, ‘echilibrate, proaspete, florale şi aromate’.
Pe toată perioada târgului vor avea loc show-uri gastronomice susţinute de maeştri bucătari, în spaţiul dedicat gastronomiei. Preparatele vor fi asociate de somelieri cu vinurile prezente în târg.