ACCIZA 2015 De la 1 ianuarie, un plin de benzină ar fi trebuit să fie mai ieftin cu aproape un euro şi jumătate. Explicaţia este simplă – executivul lui Victor Ponta trebuia să ţină cont de faptul că moneda europeană, în funcţie de care se calculează acciza, s-a devalorizat în faţa leului cu 7%. În schimb, guvernanţii au preferat să păstreze referinţa din 2014, pentru adică una care le permite să încaseze mai mulţi bani din accize. O decizie care încalcă legea, susţin specialiştii.
Alexandru Cristea, specialist în fiscalitate a declarat pentru DIGI24: Este de așteptat ca Uniunea Europeană să se uite la această regulă derogatorie aplicată în România și chiar să facă o notificare prealabilă României pentru a întreba de ce este această regulă diferită.
Unii însă n-au mai aşteptat ca oficialii europeni să se lămurească şi au trimis, deja, reclamaţii la Comisia Europeană.
Sebastian Bodu, fost preşedinte al ANAF: Eu am făcut sesizarea ca simplu cetăţean. Asta înseamnă că am accesat site-ul DG Taxud, era acolo un formular pentru astfel de petiţii, l-am completat. DG Taxud mi-a răspuns cam după două zile, mi-a spus: am primit petiţia, o vom lua în considerare şi în măsura în care apreciem ca este vorba de un infringement, vom declanşa procedura.
Asemenea solicitări nu se rezolvă însă de pe-o zi pe alta. Aşa că de la 1 ianuarie, anul viitor accizele se vor calcula aşa cum a stabilit Guvernul.
Accizele la carburanţi, ţigări şi băuturi alcoolice se vor plăti în lei, la un curs de 4,74 lei pentru un euro. Nivelul lor va fi ajustat în fiecare an, în luna septembrie, cu rata inflaţiei.
“Nivelul accizelor se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an” se arată în proiectul de modificare al Codului Fiscal.
Până acum, accizele erau calculate în euro, dar plătibile în lei, la cursul din 1 octombrie anul precedent. În cazul în care rezulta un nivel mai mic decât cel din anul precedent, se ajusta cu rata anuală a inflaţiei.
Potrivit Finanţelor, nivelul accizelor va fi stabilit în lei pentru prevenirea fluctuaţiei veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an (funcţie de care se stabileşte nivelul în lei a accizelor pentru anul următor), precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat cât şi pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit în lei.