România redevine importator net de gaze. Intră în țară gaze și din Ungaria
Datele Transgaz din seara zilei de 14 ianuarie arată că, prin punctul Arad-Csanadpalota, România importă gaze din rețeaua maghiară, echivalentul a 1,4 milioane de metri cubi pe zi, în condițiile în care fluxul este activ timp de 17 ore.
Fluxul s-a inversat în în această după-amiază și, din datele noastre, este o premieră a acestui sezon rece – până acum, fără excepție fluxul a fost către Ungaria.
De asemenea, tot cu titlu de raritate, a fost activat și punctul de interconexiune dintre Ruse și Giurgiu, foarte rar folosit în ultima vreme. Datele Transgaz arată că pe aici intră în sistemul Transgaz din rețeaua bulgară echivalentul a 0,3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, fluxul fiind activ timp de 6 ore.
În aceste condiții, pe fondul importului obișnuit din sud, din rețeaua bulgară, prin punctul Kardam-Negru Vodă, și al exportului zilnic către Republica Moldova, prin Iași-Ungheni, România este acum importator net de gaze naturale. La acest moment, intră în țară 6,5 milioane de metri cubi de gaze și ies 5,1 milioane.
Iată datele Transgaz:
Gazele s-au scumpit masiv pe piața noastră
După o perioadă de scădere, prețul gazelor a crescut brusc pe piața din România, ceea ce ar fi o explicație pentru inversarea fluxurilor la granița cu Ungaria. Astfel, prețurile cresc încontinu de sâmbătă încoace pe platformele spot ale Bursei Române de Mărfuri, piața pentru ziua următoare și piața intrazlilnică, și au ajuns la 293, respectiv 305 lei/MWh, adică echivalentul a 60 de euro/MWh. În aceste conndiții, cum la hubul austriac la care ne raportăm, CEGH, nu au depășit 53 de euro (prețul spot penntru livrare mâine, de la 48,6 și 47,9 euro azi și ieri), importurile devin mai atractive decât achiziția de gaze dim import devine mai atractivă decât cea de pe piața internă
Citește și: