România retrocedată: câţi bani vor primi anul acesta românii deposedaţi de imobile şi terenuri

17 02. 2015
bani_sanatate_33216200_79726600

Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) continuă anul acesta procesul de despăgubire a celor deposedaţi de terenuri şi imobile în perioada comunistă prin emiterea celei de a doua tranşe de titluri de despăgubiri. Instituţia estimează că va emite titluri în valoare de aproximativ 570 de milioane de lei pe legea fondului funciar şi Legea 10, faţă de aproximativ 550 de milioane de lei anul trecut.” Am emis anul trecut titlurile aferente primei tranşe, iar anul acesta vom acorda tranşa a doua. Mai sunt persoane ale căror dosare s-au concretizat prin titluri de despăgubire de abia în decembrie 2014 sau ianuarie 2015 şi acestora de abia acum începem să le acordăm prima tranşă (de bani-n.red). Anul trecut am emis titluri de plată pentru 550 de milioane de lei, anul acesta, bănuiesc că o să creştem la 570 de milioane de lei pe fond funciar şi Legea 10/2001. În ceea ce priveşte banii, lucrurile au fost discutate cu Ministerul de Finanţe (care face plăţile-n.red) la momentul elaborării bugetului pe anul acesta”, a declarat pentru ECONOMICA.NET George Băeşu, preşedintele ANRP. Potrivit acestuia,  anul trecut, în medie, după emiterea titlului de despăgubire, oamenii au încasat efectiv banii într-o lună, o lună şi jumătate.

300 de milioane de lei- bani în urma actualizărilor 

În această perioadă, ANRP a început să emită  şi deciziile de actualizare cu inflația a despăgubirilor pe care urmează să le plătească. Actualizarea se face pentru perioada de la emiterea hotărârilor prin care comisiile judeţene, Cancelaria Primului-ministru sau Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au stabilit valoarea despăgubirilor, și până la momentul apariției Legii nr.164/2014, respectiv luna decembrie 2014. „Am început să actualizăm din  sume, care se plătesc în cinci tranşe. După ce actualizăm, începem să emitem titluri de plată şi pentru ei. Pentru acest an suma este de aproximativ 300 de milioane de lei, sumă pe care Ministerul de Finanţe ne-o pune la dispoziţie”, mai explică şeful ANRP. 

Citeşte şi ANRP a început executarea silită în cazul retrocedărilor ilegale. Sunt implicaţi executori judecătoreşti

Deja, pe site-ul instituţiei a fost publicată o listă cu aproximativ 70 de dosare în cazul cărora s-au luat decizii de actualizare emise în temeiul Legii nr. 164/2014.

Potrivit noului cadru legal, plata despăgubirilor stabilite prin deciziile emise de entitățile mai sus menționate, pentru imobilele abandonate în Cadrilater (Legea nr.9/1998) sau Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța (Legea nr.290/2003), se efectuează în ordinea cronologică a emiterii acestora, în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Citeşte şi România retrocedată. Inventarierea terenurilor este finalizată în 90% dintre localităţi, dar imobilele mai aşteaptă

Pentru fiecare tranşă, A.N.R.P. va emite un titlu de plată, iar Ministerul Finanţelor Publice va onora respectivul titlu de plată în cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. În cazul în care suma care trebuie plătită este mai mică de 20.000 lei, aceasta va fi achitată integral, într-o singură tranşă.

Potrivit sintezei fondurilor alocate de Ministerul Finanţelor pe surse si pe titluri de cheltuieli în 2015, la capitolul „despăgubiri civile” s-au bugetat 943,6 de milioane de lei.

4.500 de dosare în lucru

Din datele ANRP, în momentul de faţă, angajaţii instituţiei lucrează efectiv la aproximativ 4.500 de dosare, dar mai există şi dosare aflate în arhivă. Este vorba despre cazuri mai greu de soluţionat, multe dintre ele cu documente lipsă. „Pe Legea 10 vin în continuare dosare”, mai spune Băeşu.

La nivelul lui 2001 existau în jur de 100.000 de dosare  numai pe Legea 10, din care, pe masa ANRP au ajuns în jur de 58.300, restul fiind soluţionate prin restituire în natură sau compensare. Din acestea, până la data de 31 decembrie 2014, au fost soluţionate peste 13.700.