Riscăm penalităţi de la UE. Un proces cu cel mai mare producător de zahăr din Franţa creează confuzie în România

România riscă să fie penalizată de Comisia Europeană pentru nerespectarea cotelor de zahăr alb. Urmare a unui proces intentat Ministerului Agriculturii  de  către Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, în momentul de faţă nu există niciun act normativ care să reglementeze situaţia cotelor de zahăr pentru anul de  comercializare 2014-2015.
Alina Stanciu - lun, 08 dec. 2014, 10:44
Riscăm penalităţi de la UE. Un proces cu cel mai mare producător de zahăr din Franţa creează confuzie în România

În momentul de faţă, niciun act normativ aflat în vigoare nu reglementează în mod expres situaţia cotelor de zahăr alb pentru anul de comercializare 2014-2015. În consecinţă, România ar putea fi sancţionată de către Comisia Europeană pentru zahărul alb comercializat fără cote, potrivit unei informării a Ministerului Agriculturii. „Apreciem că, pentru anul de comercializare 2014-2015 nu există reglementare expresă privind repartizarea cotelor de zahăr la nivel naţional, ceea ce poate atrage penalizarea României de către UE pentru zahărul alb comercializat fără cote”, se specifică în documentul venit ca răspuns la situaţia din piaţă. Aceasta în contextul în care, în ultima perioadă,  cultivatorii de sfeclă de zahăr au solicitat de urgență repartizarea cotelor de zahăr la nivel naţional. Ei au motivat că procesatorii nu vor să plătească pentru producția din 2014 preluată.

Ce vor face producătorii

Potrivit documetului citat,  în această situaţie se vor aplica prevederile unui Regulamentul European (art. 136 alin. (2) din Regulamentul Parlamentului European şi Consiliului UE nr. 1308/2013), în conformitate cu care „cota repartizată fiecărei întreprinderi este egală cotei repartizate întreprinderii respective, în temeiul Regulamentului (CE) NR.1234/2007, de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse”.

Cum s-a ajuns aici

Situaţia de pe piaţa zahărului se datorează faptului că, anul trecut, Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a preluat în 2012 Zaharul Luduş (judeţul Mureş) şi Zahărcom, a chemat în instanţă Ministerul Agriculturii pentru anularea Ordinului 707/2013 privind aprobarea repartizării cotei de producţie de zahăr din sfeclă de zahăr începând cu anul de comercializare 2013-2014 pentru societăţile comerciale acreditate producătoare de zahăr. 

Pe 10 octombrie, Instanţa a dmis cererea Tereos şi a anulat Ordinul nr.707/24.07.2013, emis de pârât. De asemenea, Instanţa a dispus suspendarea executării Ordinului nr.707/24.07.2013 până la soluţionarea definitivă a cauzei, a admis în parte cererea de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată şi a obligat pe pârât la 7500 lei cheltuieli de judecată către reclamanta Tereos România SA. Decizia putea fi atacată cu recurs, ceea ce MInisterul Agriculturii a şi făcut. Astfel, procesul dintre cele două părţi s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde dosarul a fost depus pe data de 19 noiembrie. În prezent suntem în situaţia în care litigiul privind anulabilitatea Ordinului nr. 707/2013 se va soluţiona definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar potirivit prevederilor art. 20 alin.(2) din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, „Recursul suspendă executarea” sentinţei instanţei de fond. Însă dispoziţiile
privind suspendarea executării Ordinului nr. 707/24.07.2013 până la soluţionarea definitivă a cauzei pe fond, sunt aplicabile”, explică Ministerul Agriculturii.

Potrivit Ordinului 707, cota anuală de zahăr alb din sfeclă de zahăr alocată României este de 104.688, 8 tone. Acesta s-a repartizat în anul de comercializare 2013-2014 astfel: Zahărul Oradea -19.355,8 tone, Zahărul Luduş (actualmente Tereos) – 26.008 tone, Fabrica de Zahăr Bod-22.750 de tone,Agrana România 36.575 de tone. Până în octombrie 2017, cota de zahăr va dispărea.

În prezent, România produce în jur de de 550.000-600.000 de tone de zahăr.

Tereos a preluat fabrica Zaharul Ludus (judetul Mures) şi Zaharcom în 2012, de la  Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiara a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group, pentru a deservi clienţii industriali din Europa de Est. 
Unitatea  produce 34.000 tone de zahăr pe an şi este aprovizionată de 500 de agricultori, ale căror culturi de sfeclă de zahăr se întind pe 5.000 hectare, potrivit Tereos.

 În 2013, Tereos România SA, a raportat o cifră de afaceri de 180,8 milioane de lei şi un profit net de peste 9,4 milioane de lei.

Piaţa zahărului din România este împărţită între mai mulţi jucători, cei mai mari fiind Agrana România, deţinută de compania austriacă Agrana Zucker, Zahărul Oradea, deţinută de Diamant Sugar din Franţa, Tereos SA România, Lemarco deţinută în proporţie de 50% George Gellert (SUA) şi Zahăr Corabia deţinută de Achour Group (Kuweit).

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...