Recent, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege care stabilește cadrul condițiilor de implementare a rețelelor 5G. Proiectul de lege transpune memorandumul semnat anul trecut de guvernele României și Statelor Unite. Nu se face referire la setul de instrumente 5G propus de Uniunea Europeană și nu sunt menționate criterii clare și măsurabile de evaluare a securității cibernetice. De altfel, lipsesc cu desăvârșire standarde minimale care ar trebui să fie asigurate pe orice coordonată tehnică.
Proiectul de lege a fost privit de cei mai mulți analiști ca fiind țintit să elimine din cursa pentru dezvoltarea rețelelor 5G din România companiile chineze, respectiv Huawei. Nefiind însă menționate criterii tehnice, care să țină propriu zis de performanța și siguranța tehnologiilor companiei, o eventuală decizie de excludere a Huawei ar putea fi privită mai degrabă ca una politică.
Dincolo de impactul negativ care ar rezulta imediat din această excludere pentru piața de telecom românească, pentru economia românească precum și pentru consumatorii finali, în mod cert atractivitatea României pentru investitorii chinezi și încrederea lor pe termen lung în piața locală vor fi puternic afectate. Vorbim de peste 2.000 de companii cu capital majoritar chinez, care aduc valoare economiei locale, într-un context economic global extrem de dificil. Nu trebuie să avem în vedere doar investitorii prezenți, ci și cei potențiali, China fiind a doua economie a lumii, cu multe companii puternice la nivel global.
Până în prezent, România și-a dezvoltat constant schimburile comerciale cu China, iar investitorii din această țară, inclusiv Huawei, care are aici mai multe centre de operațiuni globale, au fost atrași de predictibilitatea și tratamentul corect de care au beneficiat. Acest lucru se poate schimba dramatic.
După mai multe semnale negative date investitorilor chinezi în ultimele luni de autoritățile române, eventuala excludere arbitrară a companiilor din această țară și de pe segmentul 5G, ar transmite cu siguranță o veritabilă undă de șoc. Costul economic se va vedea în oportunități de investiții ratate și în absența unui aport în creștere al investițiilor chineze în PIB-ul României, cu efecte directe pentru români.
Articol susţinut de Huawei.