România riscă să intre în procedură de infringement dacă Ministerul Energiei se va uni cu cel al Economiei – secretar de stat
‘Acum să vedem dacă mai rămâne Ministerul Energiei sau rămâne Ministerul Economiei şi Energiei. Ne paşte un infringement instantaneu, dar aceasta este o altă problemă pe care o s-o discutăm altă dată’, a spus Mihai Albulescu, la Romania Gas Conference & Exhibition 2015. Potrivit acestuia, procedura ar putea fi iniţiată dacă se uneşte transportul cu producţia de energie, întrucât producătorii de energie controlaţi de stat sunt în prezent în subordinea Ministerului Energiei, în timp ce operatorii de transport Transelectrica şi Trangaz se află în cea a Ministerului Economiei.
Prin Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/54/CE a fost reglementată necesitatea separării efective a activităţilor de producţie sau de furnizare de activităţile de transport şi de sistem, scrie Agerpres.
Astfel, s-a prevăzut că separarea proprietăţii reprezintă o modalitate eficace şi sigură de soluţionare a conflictului de interese inerent între producători, furnizori şi operatori de transport şi de sistem.
De asemenea, Albulescu a făcut referire la situaţia producţiei de utilaj pentru sectorul petrolier şi cea de montaj conducte şi de rafinării, precizând că din 45 de schele de foraj, înainte de 1989, au mai rămas 4. Secretarul de stat în Ministerul Energiei a afirmat că situaţia este îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte calificarea cadrelor care vor lucra în foraj pentru că au dispărut şcolile de operatori şi maeştrii sondori, singura instituţie de învăţământ superior care mai există fiind Universitatea de Petrol şi Gaze.