România riscă să piardă circa 15 milioane euro din Programul Operaţional de Pescuit – şeful AM-POP

România riscă să piardă în acest an în jur de 15 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013 din cauza lipsei asigurării cofinanţării proiectelor de către beneficiarii privaţi.
Economica.net - vin, 17 oct. 2014, 05:56
România riscă să piardă circa 15 milioane euro din Programul Operaţional de Pescuit -  şeful AM-POP

‘Anul acesta suntem în pericol de dezangajare de fonduri din Programul Operaţional de Pescuit, mai ales din cauza faptului că beneficiarii privaţi nu au putut asigura cofinanţarea. Noi facem estimări în fiecare lună şi sperăm ca aceste sume cu risc de dezangajare să scadă, dar acum suntem undeva la 15 milioane de euro, bani care se pot pierde în acest an. Poate la prima vedere nu par bani foarte mulţi, dar pentru noi, pentru că vorbim de un program operaţional mic, reprezintă bani foarte mulţi’, a declarat pentru AGERPRES Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

Acesta a precizat că reprezentanţii AM-POP au avut anul acesta două întâlniri cu beneficiarii privaţi pentru discutarea problemelor pe care le întâmpină şi reducerea riscului de dezangajare de fonduri, considerând că băncile ar trebui să fie mult mai deschise faţă de aceste proiecte.

‘Anul acesta am avut două întâlniri cu beneficiarii pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină, iar cea mai mare problemă este cofinanţarea. Din acest motiv am iniţiat anul acesta o lege care ne permite să dăm avansuri de 40% din suma totală a proiectului sau de a face plata la factura. Din păcate şi obţinerea acestor garanţii pentru avansuri este foarte greu de obţinut. Consider că va trebui gândit un sistem special cu băncile, să găsim o soluţie ca băncile să fie mai deschise astfel încât beneficiarii privaţi să poată asigura cofinanţarea pentru că noi lucrăm cu peste 90% beneficiari privaţi. În opinia mea am putea să luăm o iniţiativă la nivel guvernamental, pentru că avem două bănci la care statul este acţionar majoritar, şi să facem pachete atractive pentru bănci. Am convingerea că şi celelalte bănci vor veni de a doua zi pentru ca nimeni nu-şi poate permite să renunţe la 50 miliarde de euro fonduri europene, în condiţiile în care numai din comisioane se poate câştiga foarte mult’, a afirmat Cumpănăşoiu.

Şeful AM-POP din Ministerul Agriculturii consideră că România nu a avut experienţa necesară pentru implementarea acestui program, POP 2007-2013, dar nici mediatizarea pe care ar fi merita-o, iar din 2012 până în iunie 2013, fondurile europene au fost blocate de către Comisia Europeană şi nu au mai fost rambursate sumele cheltuite.

‘În opinia mea, programul a început greu, nu am avut experienţa necesară şi nici modul în care s-a lucrat pe acest program operaţional nu a fost cel dorit, iar cel mai mare necaz a fost că fondurile au fost blocate de Comisie până în iunie 2013 şi România nu a mai primit bani. Din nefericire cred că nu s-a făcut nicio o mediatizare suficientă a programului astfel încât lumea să vină la contractare. Dacă la începutul anului 2013 aveam un grad de contractare, undeva până în 50%, acum am reuşit să contractăm tot şi suntem 100%. Din păcate, din cauza lipsei de contracte din anii precedenţi suferă acum absorbţia şi nu avem decât 41% grad de contractare la ora aceasta, adică undeva peste 107 milioane de euro’, a adăugat Cumpănăşoiu.

Reprezentantul AM-POP consideră că programul POP 2007-2013 şi-a atins scopul ‘într-o bună măsură’ pentru că au fost înfiinţate în România câteva unităţi de succes, care sunt bine gestionate.

‘Cred că Programul Operaţional pentru Pescuit şi-a atins scopul într-o bună măsură pentru că aceasta este singura formă de finanţare a sectorului. Pescuitul nu are subvenţii nicăieri în UE pentru că sunt considerate ajutoare de stat, iar programul reprezintă singura modalitate prin care sectorul poate primi nişte bani. O informare pe care am primit-o recent de la Bruxelles ia în discuţie pierderile pe care statele UE le are cu Rusia şi se discută despre alocarea unor compensaţii. România nu va lua pentru că nu are schimburi pe pescuit cu Rusia’, a mai adăugat directorul general al AM-POP.

Potrivit datelor MADR, până în prezent, din totalul sumelor alocate pentru întreaga perioadă de programare 2007 – 2013 România a reuşit să angajeze prin POP o sumă de 271,2 milioane de euro ceea ce reprezintă un grad de angajare al fondurilor alocate de aproximativ 104% pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 şi să efectueze plăţi în valoare totală eligibilă de 107,16 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 41%.

Pentru perioada de programare 2007-2013, Programului Operaţional de Pescuit din România i-a fost alocat un buget de 261,575 milioane de euro din care 196,181 milioane de euro reprezintă contribuţia Fondului European pentru Pescuit (FEP).

FEP este instrumentul financiar al Uniunii Europene destinat dezvoltării sectorului pescuitului în atingerea obiectivelor stabilite prin reforma Politicii Comune de Pescuit.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15-18 octombrie 2014, o vizită la beneficiari ai proiectelor finanţate din Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judeţele Călăraşi, Tulcea şi Constanţa, acestea fiind identificate ca exemple de bună practică.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia şi Serbia anunță întărirea cooperării lor militare. Erdogan dă de înțeles că va livra drone militare Belgradului
Turcia şi Serbia anunță întărirea cooperării lor militare. Erdogan dă de înțeles că va livra drone militare Belgradului
Turcia şi Serbia au anunţat vineri o nouă etapă în cooperarea lor militară, cu ocazia vizitei la Belgrad a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a lăsat să se înţeleagă că......
Coreea de Nord acuză Coreea de Sud că a aruncat un număr uriaș de maifeste deasupra Phenianului, folosind o dronă
Coreea de Nord acuză Coreea de Sud că a aruncat un număr uriaș de maifeste deasupra Phenianului, folosind o dronă
Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud că trimis deasupra capitalei Phenian drone care au răspândit un "număr uriaş" ...
Scholz anunță că Germania oferă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 1,4 miliarde de euro
Scholz anunță că Germania oferă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 1,4 miliarde de euro
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru ...
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta a blocat fondul deja existent
Josep Borrell propune crearea unui nou fond UE destinat finanțării Ucrainei, pentru a scăpa de opoziția Ungariei. Budapesta ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a prezentat o propunere de creare a unui nou fond destinat finanţării parţiale ...