România s-a menţinut pe locul patru în ECE, în 2013, cu active bancare de 91,4 miliarde euro – studiu

România şi-a menţinut poziţia de a patra cea mai mare piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est /ECE/, însumând active bancare totale de 91,4 miliarde de euro, pe o piaţă în creştere cu uşoară, cu 0,34% faţă de anul anterior, până la un nivel de 927,8 miliarde de euro, potrivit unui studiului realizat de Ensight Management Consulting, cu privire la evoluţia pieţei bancare din regiune.
Economica.net - mie, 25 iun. 2014, 14:34
România s-a menţinut pe locul patru în ECE, în 2013, cu active bancare de 91,4 miliarde euro - studiu

În România, activele nete bancare totale în termeni nominali au scăzut cu 0,94%, în lei, în 2013, aceasta fiind prima scădere din ultimii 10 ani, ca urmare atât a reducerii activităţii bancare, cât şi a scăderii volumului creditelor cu 2,51%.

‘Motivul principal pentru scăderea creditării este reprezentat de cererea mai redusă din partea populaţiei şi a companiilor’, reiese din studiul citat.

Creditele bancare totale au prezentat o tendinţă uşor negativă anul trecut, înregistrând o scădere de 2,51% faţă de 2012. Pe de altă parte, valoarea totală a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar românesc în 2013 a continuat să crească într-un ritm moderat.

În ceea ce priveşte structura creditelor, cele acordate companiilor au scăzut cu 5,43% în 2013, până la aproximativ 112,34 miliarde de lei, în timp ce creditele acordate populaţiei au scăzut uşor, cu 1,16% faţă de 2012, potrivit studiului.

Creditele acordate sectorului public şi-au menţinut valoarea totală aproape egală cu cea din 2012, fiind în continuare mai ridicată decât valoarea înregistrată în anul 2008, înainte de criza financiară (9,88 miliarde de lei în 2013, respectiv, 9,89 miliarde de lei în 2012, comparativ cu 6,25 miliarde de lei în 2008).

Valoarea nominală a depozitelor totale a crescut cu aproximativ 17,11 miliarde de lei în 2013, comparativ cu 2012, depăşind 200 de miliarde de lei. Pe lângă preferinţa populaţiei către economisire, care a continuat şi în 2013, depozitele companiilor au crescut cu 15,68% faţă de 2012.

‘Creditele neperformante şi-au continuat trendul ascendent, de la 18,24% în 2012 la 21,87% în 2013. (…) Explicaţia pentru acest fenomen este dată de numărul crescut de împrumuturi acordate sectoarelor cu un grad de risc mai ridicat şi, de asemenea, de deprecierea monedei naţionale faţă de monedele străine’, se mai arată în studiul citat.

În concluzie, conform studiului, principalele tendinţe pe termen mediu şi scurt ale sistemului bancar din România includ: creşterea activităţii de creditare, restructurarea portofoliului de credite, optimizarea continuă a reţelei şi monitorizarea nivelului de costuri, dezvoltarea şi îmbunătăţirea canalelor alternative, modificarea structurii competiţionale şi consolidarea pieţei.

La nivelul ECE, tendinţa generală a fost determinată în principal de Polonia, care a cunoscut o creştere de 6,91 miliarde de euro faţă de 2012, în timp ce alte ţări au arătat o creştere destul de scăzută în ceea ce priveşte activele bancare.

‘Per ansamblu, depozitele bancare au înregistrat o tendinţă pozitivă în majoritatea ţărilor din ECE, valoarea totală a depozitelor bancare pentru ţările din ECE crescând cu 1,53% în 2013 comparativ cu 2012. Pe de altă parte, valoarea creditelor totale în ECE a scăzut în 2013 cu 0,22%, după o creştere de 5,93% în anul precedent. Principalul factor care a influenţat această evoluţie este reprezentat de scăderea creditelor acordate în Slovenia cu 4,6 miliarde de euro în 2013 comparativ cu 2012, pe fondul unei cereri mai scăzute din partea populaţiei şi a companiilor, dar şi pe baza unor condiţii mai stricte de acordare a împrumuturilor’, se mai arată în studiul citat.

În ceea ce priveşte raportul dintre credite şi depozite, în 2013, media pentru ţările din ECE a fost de 1,07, uşor mai scăzută decât valoarea de 1,1 înregistrată în 2012.

Studiul Ensight Management Consulting a inclus următoarele ţări: România, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria, iar analiza şi tendinţele formulate au fost realizate pe baza datelor disponibile până în luna iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...