România schimbă pompierii detașați în Franța pentru stingerea incendiilor de vegetație

Cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri români a început deplasarea către Franța pentru a prelua activitatea de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație. Și în România incendiile de vegetație fac prăpăd.
Robert Stan - sâm, 13 iul. 2024, 12:35
România schimbă pompierii detașați în Franța pentru stingerea incendiilor de vegetație

Pe 13 iulie cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri români a început deplasarea către Franța, pe ruta Arad – Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova – Piacenza – Nice – Montpelier – Perpignan, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activități de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure, în sudul țării gazdă.

Astfel, conform IGSU, cei 40 de pompieri salvatori vor fi înlocuiți cu un alt contingent de militari, care vor încadra tehnica de intervenție alocată inițial pe teritoriul francez.

Începând cu 1 iulie, cei 40 de pompieri aflați în Franța s-au familiarizat cu terenul și condițiile specifice intervențiilor, efectuând patrule în zonele cu risc de incendiu. Aceste activități au consolidat capacitățile de reacție și pregătire în cazul producerii unor situații de urgență, care pot pune în pericol viața și bunurile comunității.

În paralel au fost desfășurate sesiuni de antrenament și pregătire alături de omologii francezi, punând în valoare aspectele esențiale ale unei intervenții rapide și eficiente în cazul incendiilor de pădure.

În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și opt mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3000 l, 1 cisternă de 30.000 l, 1 autospecială de stingere cu capacitate mare de 10.000 l, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a plecat din România pe 28 iunie, ajungând în Franța în seara zilei de 30 iunie.

Pompierii intervin la incendii de vegetație din România

Pe fondul temperaturilor ridicate și al lipsei umidității din sol, în România se manifestă zilnic în această perioadă zeci de incendii de vegetație, unele punând în pericol bunuri materiale private și chiar vieți.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) face un apel la proprietarii de terenuri, în contextul temperaturilor ridicate din această perioadă, să nu mai încerce igienizarea lor prin incendiere, amintind, totodată, că astfel de acţiuni sunt interzise.

Arderile de vegetaţie sunt interzise, a subliniat IGSU, arătând că nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului şi pe fondul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat victime omeneşti şi importante pagube materiale. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice”, a subliniat IGSU.

În prezent, cel mai periculos incendiu se manifestă în zona fondului forestier al comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat, în regim de urgenţă, ca două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor, să intervină în zonă.

Conform MApN, în configuraţie pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta până 6.000 de litri de apă (maximum şase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forţelor Aeriene Române au acţionat, din 2017 şi până în prezent, pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din ţara noastră în judeţele Mehedinţi, Alba, Hunedoara şi Buzău.

De asemenea, în anii precedenţi, aeronavele de acest tip au executat misiuni pentru stingerea incendiilor de pădure din Franţa, Republica Slovenia, Grecia şi Macedonia de Nord.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...