Astfel, România s-a plasat pe locul 18 între cele 21 de state emergente analizate, în funcţie de rezistenţa la efectul războiului comercial, pe primele două poziţii aflându-se Filipine şi Egipt.
Majoritatea statelor plasate pe primele locuri au perspective solide de creştere. Filipine şi Egipt au obţinut scoruri ridicate, după ce vânzările de active care au avut loc la nivelul statelor în dezvoltare au făcut ca activele lor să fie relativ subevaluate. În schimb, Mexicul, care este ameninţat cu noi tarife de către preşedintele american Donald Trump, este la sfârşitul clasamentului, ca cea mai vulnerabilă piaţă, din cauza exporturilor mari în Statele Unite.
Între statele analizate, Ungaria se află pe locul şase, Rusia pe nouă, iar Polonia pe 11.
„Economiile care au o cerere internă mare, o expunere mică la China sau Statele Unite, sau cele care au mai multe restricţii pentru accesul investitorilor străini pe pieţele lor sunt mai ferite de efectele războiului comercial”, a declarat Satoru Matsumoto, manager de fonduri în Tokyo, la firma Asset Management One, care administrează activel de peste 500 de miliarde de dolari.
Investitorii sunt interesaţi de active de pe pieţele emergente care oferă valoare plasamentelor în urma vânzărilor provocate de escaladarea neaşteptată a războiului comercial, în această lună.
MSCI Emerging Market Currency Index a scăzut cu 1,3% în luna mai, cel mai mare declin lunar după cel consemnat în august 2018.
Economiile incluse în analiza Bloomberg fac parte fie din MSCI Emerging Markets Index, fie dintr-un indice calculat de Bloomberg care măsoară datoriile în monede locale ale statelor aflate în dezvoltare.
Impactul războiului comercial este măsurat printr-o medie ponderată a exporturilor fiecărei economii în SUA şi China, faţă de PIB-ul nominal. China nu are scor în funcţie de acest criteriu.
Siguranţa este măsurată în funcţie de situaţia contului curent, ratingul de ţară şi rezervele valutare.