România se confruntă cu scumpirea continuă a energiei, dar încă nu a definit consumatorii vulnerabili – secretar de stat

Economica.net
07 06. 2018
energie_electrica_7649575_40220300

El participat la conferinţa ‘Eficienţa energetică, prioritate în combaterea sărăciei energetice şi asigurarea energiei pentru toţi’, în cadrul preşedinţiei române a Cartei Energiei.

‘Cel mai afectat de trecerea spre decarbonizare este consumatorul vulnerabil (care nu-şi permite plata facturii – n.r.). Pentru România, cea mai importantă problemă este creşterea continuă a preţului energiei în perioada 2017-2018, în contextul alinierii preţurilor la nivel european, chiar dacă veniturile populaţiei nu sunt în linie cu piaţa europeană a muncii’, a spus Tudorache.

Potrivit acestuia, sărăcia energetică a ţării poate fi combătută prin scăderea decalajului dintre salariile românilor şi cele din Europa, creşterea eficienţei consumului de energie prin reducerea utilizării gazelor naturale în beneficiul energiilor regenerabile, toate acestea combinate cu măsurile de creştere economică.

Cu toate acestea, el admite că definirea consumatorilor vulnerabili rămâne o problemă nerezolvată, astfel că nu să se ştie cu exactitate care persoane au nevoie de ajutorul Guvernului pentru a-şi plăti factura.

‘România încă nu a definitivat care ar trebui să fie consumatorii vulnerabili. Încă avem de rezolvat această problemă. Dar, odată ce definim consumatorii vulnerabili, aceşti oameni vor beneficia de intervenţia Guvernului. Ceilalţi consumatori, din nefericire, dacă nu îşi vor plăti factura, vor fi deconectaţi’, a susţinut secretarul de stat.

Întrebat când va fi finalizat procesul de definire a consumatorului vulnerabil, oficialul nu a oferit un termen. ‘Este un proces în lucru. Nu este doar Ministerul Energiei implicat, dar şi alte instituţii, precum Ministerul Muncii’, a adăugat Tudorache.

Anterior, prezent la acelaşi eveniment, ministrul Energiei, Anton Anton, le-a spus jurnaliştilor că gazele naturale nu vor fi mai scumpe la iarnă, chiar dacă specialiştii avertizează că majorarea preţului petrolului va duce şi la creşterea facturilor la gaze.

Anton a fost întrebat care este strategia României de a proteja consumatorii vulnerabili de creşterea preţului gazelor, aşteptată pentru următoarele luni. ‘Nu-i adevărat’, a răspuns ministrul, refuzând să-şi argumenteze opinia.

Aceasta deşi preţul gazelor este direct dependent de cel al ţiţeiului, iar cotaţiile barilului au ajuns în această perioadă la maximul ultimilor patru ani. Fluctuaţiile barilului se reflectă şi în preţul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel că întreaga piaţă de energie se pregăteşte şi pentru majorarea preţului gazelor iarna viitoare.

‘Tot ce s-a discutat aici a fost despre protecţia consumatorilor vulnerabili, la dezvoltarea energiei. Noi ca stat îi protejăm prin nişte hotărâri pe care le avem deja în legislaţie şi care le oferă un cuantum minim de energie şi suport pentru încălzire’, a mai spus Anton.

Mai mult, ministrul i-a contrazis pe jurnaliştii care i-au amintit că în România nu există încă noţiunea de ‘consumator vulnerabil’ de energie şi gaze, astfel că aceştia nu sunt protejaţi. ‘Avem şi lege, şi strategie’, a răspuns ministrul.