România se împrumută mai ieftin. Costurile pentru Stat au ajuns sub dobânda BNR. Nanu, șeful Trezoreriei: Piețele văd mai degrabă scăderi ale dobânzilor în 2024

Ștefan Nanu (foto), șeful Trezeoreriei Statului, spune că piețele internaționale nu mai iau în calcul o creștere, ci mai degrabă o scădere a dobânzilor. De aceea, yieldurile României (randamentul oferit de titlurile emise de țara noastră) au performat foarte bine în ultimele zile. Dobânda plătită de Finanțe la titlurile de stat a ajuns aproape la nivelul dobânzilor practicate de BNR la dobânzile acordate de banca centrală la depozitele băncilor comerciale la ea.
Gabriela Ţinteanu - mie, 06 dec. 2023, 22:14
România se împrumută mai ieftin. Costurile pentru Stat au ajuns sub dobânda BNR. Nanu, șeful Trezoreriei: Piețele văd mai degrabă scăderi ale dobânzilor în 2024

Dobânda plătită de Finanțe la titlurile de stat a ajuns aproape la nivelul dobânzilor practicate de BNR la dobânzile acordate de banca centrală petru depozitele băncilor comerciale.

Dobânzile la care se vând bondurile României au ajuns sub dobânda de politică monetară, iar în cazul emisiunilor pe termen scurt, șase luni, un an sau chiar doi ani, curba de randament a coborât în jur de 6%. În acest context, pentru băncile comerciale devine mai avantajos să  cumpere titluri de stat cu dobânzi între 6,075% și 6,145% decât să plaseze banii la BNR cu dobândă de 6%. În plus, titlurile de stat sunt instrumente bune în mai toate tranzacțiile dintre bănci și banca centrală.

Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, confirmă că în ultimele zile curba randamentelor la titlurile de stat a performat foarte bine și explică acest lucru prin tendința de reducere a dobânzilor atât pe plan global, cât și pe plan regional.

”După ce au apărut ultimele date despre evoluția inflației în SUA, după ultimele declarații ale Rezervei Federale și ale Băncii Central Europene, pe piețele de benchmark nu a mai fost luată în calcul varianta unei creșteri a dobânzilor pe piețele globale, ci mai degrabă, se așteaptă o scădere a dobânzilor în 2024”, explică  Nanu, director general Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul de Finanţe.

În afara cifrelor de inflație din SUA și a declarațiilor șefilor FED și BCE, care au reprezentat contextul pozitiv în privința scăderilor de moment ale dobânzilor, pe plan regional, atât Polonia, cât și Ungaria au scăzut dobânzile de politică monetară, confirmând trendul impus de FED și BCE.

 

Veștile bune nu vor dura foarte mult

Descreșterea dobânzilor la care se împrumută Statul se va atenua însă, pentru că, așa cum spune șeful Trezoreriei, în perioada următoare vom avea  mai puține tranzacții, mai ales că ne apropiem de Sărbători.

În privința vârfului de plată pe care România îl are pe 15 decembrie 2023 la plata datoriei externe, Ștefan Nanu nu este îngrijorat, deoarece majoritatea investitorilor sunt locali, adică bănci și fonduri de investiții, condiții în care reprezentanții Ministerului Finanțelor se așteaptă la o reinvestire a bondurilor de pe piața locală. Astfel s-a întâmplat la ultimul vărf de plată, când MF a avut de plătit 400 de milioane de euro și a avut o emisiune adjudecată de 500 de milioane de euro.

Obligațiunile de stat pe 10 ani ale României au atins un randament maxim de 9,58% (24 octombrie 2022) și un randament minim de 2,68% (1 februarie 2021). Practic, acum România se împrumută cu peste 300 de puncte de bază mai ieftin față de 2022. Dobânda la titlurile de stat pe 10 ani a scăzut cu peste 3% într-un an. Pe piața titlurilor de stat se evidențiază scăderea ratei de dobândă pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie) cu 19 puncte bază la 6,63%, minimul de la începutul lunii august.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...