România se pregăteşte să iasă pe pieţele externe în prima jumătate a acestui an, printr-o emisiune de eurobonduri
Guvernul vrea să extindă maturitatea bondurilor sale prin vânzarea de eurobonduri cu scadenţa mai mare de 10 ani, a explicat Diana Popescu, fără a preciza ce sumă speră să obţină România din prima vânzare de euroobligaţiuni din 2015.
„Intenţionăm o tranzacţie în primul semestru al anului. Planul nostru este să extindem scadenţa la mai mult de 10 ani”, a afirmat oficialul român.
România vrea să împrumute anul acesta 2,5-3 miliarde de euro de pe pieţe internaţionale în 2015 pentru a acoperi datoriile scadente şi a finanţa deficitul bugetar.
În 13 ianuarie, Slovacia a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro, la un randament minim record de 1,422%. A fost primul stat din Europa de Est care a vândut eurobonduri în acest an.
Randamentul obligaţiunilor româneşti denominate în euro cu scadenţa în 2024 a urcat cu două puncte de bază, la 2,16%, conform datelor Bloomberg.
România beneficiază de un rating „Baa3” din partea Moody”s şi de un calificativ „BBB minus” de la Standard & Poor”s şi Fitch.
Analiştii apreciază că obligaţiunile României sunt parţial protejate de creşterea încrederii investitorilor în gradul de îndatorare al ţării, mai scăzut decât în multe alte state din UE.