”România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII)”, a declarat Cărbunaru, într-o conferință de presă.
Acest anunț a venit imediat după cel legat de închiderea spațiului aerian al României pentru avioanele companiilor ruse.
Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970 de mai multe state din blocul comunist printre care și Republica Socialistă România. Inițial sediul instituției s-a aflat la Moscova pentru ca în ianuarie 2019 să fie anunțată mutarea acestuia la Budapesta. Conform ministrului ungar de Finanțe, Mihaly Varga, acestă decizie a fost luată încă din 2018.
În data de 19 februarie 2021 banca s-a mutat în noul sediu din clădirea istorică Lanchid Palota aflată în centrul Budapestei.
Decizia Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) de a-şi muta sediul central la Budapesta a consolidat poziţia financiară a Ungariei pe pieţele internaţionale, a declarat atunci ministrul ungar al Finanţelor, Mihaly Varga
Imaginea Ungariei în străinătate a fost îmbunătăţită de mutarea sediului central al BII de la Moscova la Budapesta, a mai spus la acel evenimen Mihaly Varga, subliniind că BII este singură din cele cinci mari bănci de investiţii din Europa care îşi are sediul într-o ţară din Europa Centrală.
În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Rusia deține 47,46% din acțiunile băncii, Ungaria fiind al doilea acționar cu 17,27%, iar pe trei Bulgaria cu 9,93%. România este al șaselea acționar, pachetul pe care-l deține fiind de 6,14%.
Potrivit site-ului băncii, printre clienții săi din România s-au numărat Iulius Group, care în iulie 2017 a luat un credit sindicalizat la care a participat și BII de 20 de milioane de euro, Avicola Buzău, care a împrumutat 4,3 milioane de euro în iulie 2016 pe un termen de cinci ani, și Agricover Credit IFN, care a luat în 2015 un credit de 10 milioane de euro pe o perioadă de șapte ani.
Cehia a anunțat la rândul sau vineri că începe procedurile de ieșire din acționariatul băncii, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Cehia este al patrulea acționar al băncii, cu o participație de 8,80%.