România se situează pe poziţia 38, la nivel global, în ceea ce priveşte securitatea alimentara

În clasament, România se află după ţări precum Argentina, Costa Rica şi Slovacia, dar înaintea unor state precum Brazilia, Rusia şi China.
Economica.net - lun, 29 oct. 2018, 10:34
România se situează pe poziţia 38, la nivel global, în ceea ce priveşte securitatea alimentara

România a obţinut un scor total de 68,9 puncte – o îmbunătăţire cu un punct faţă de anul 2017.

„Dintre cele trei criterii analizate România a obţinut cel mai bun punctaj pentru Calitatea şi siguranţa alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziţia 35) şi Accesibilitatea acesteia (locul 43)”, se arată în comunicat.

România a obţinut punctaj maxim (100 dRomânia se situează pe poziţia 38 în clasamentul Global Food Security Index 2018 (GFSI), cu un scor total de 68,9 puncte – o îmbunătăţire cu un punct faţă de anul 2017, dintre cele trei criterii analizate ţara noastră obţinând cel mai bun punctaj pentru Calitatea şi siguranţa alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziţia 35) şi Accesibilitatea acesteia (locul 43).

Potrivit unui comunicat, Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont, şi Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securităţii Alimentare, ediţia 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, oferă un cadru comun pentru înţelegerea cauzelor lipsei siguranţei alimentare pe plan global.

Rezultatele acestei cercetări arată că ţările cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au înregistrat în 2018 cele mai mari creşteri, semnalând o orientare spre adoptarea unor măsuri de securitate alimentară mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole şi creşterea capacităţii de producţie utilă pentru a hrăni o populaţie aflată în creştere sunt considerate principalele motive ale îmbunătăţirilor consemnate de raport.

Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziţie în GFSI 2018. Singapore este aici parţial datorită creşterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum şi ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziţia mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creşterea PIB-ului, Singapore, dintre toate ţările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

România se situează pe poziţia a 38-a în acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte – o îmbunătăţire cu un punct faţă de anul 2017. Potrivit comunicatului, România a obţinut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existenţa unui mediu favorabil pentru siguranţa alimentară, dar şi o varietate mare de surse de finanţare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producţia agricolă.

Raportul menţionează dedicarea autorităţilor române pentru creşterea standardelor alimentare, existenţa unui ghid pentru o dietă echilibrată şi bogată în nutrienţi, prezenţa unei strategii de îmbunătăţire a alimentaţiei şi colectarea de date privind deficienţele populaţiei cauzate de nutriţie. Siguranţa alimentară din România este susţinută de existenţa unei capacităţi suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui.

De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum şi o reţea bine dezvoltată de magazine alimentare. În acelaşi timp, România a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziţionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol şi volatilitatea producţiei agricole, deoarece s-au raportat diferenţe mari între producţiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii.

În 2017, GFSI a inclus o categorie nouă dedicată mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbările climatice şi de adoptare a unor practici sustenabile în agricultură. Folosind informaţii despre schimbarea temperaturii, despădurirea terenurilor şi epuizarea resurselor de apă, categoria „Resurse Naturale şi Capacitate de adaptare” a fost utilizată pentru măsurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra ţărilor din GFSI. Faptul că indicele a luat în calcul şi date din categoria „Resurse Naturale şi Capacitate de adaptare” a făcut ca scorul mediu al ţărilor cu venituri ridicate să scadă mai mult decât cel al celor din alte grupe de venit. Oricum, fiecare ţară va trebui să se pregătească pentru a face faţă acestor riscuri.

„Includerea categoriei ‘Resurse şi Capacitate de adaptare’ oferă liderilor globali un nou instrument de măsurare a securităţii alimentare şi ne ajută să vedem consecinţele pe care le au acţiunile noastre pe termen lung în materie de schimbări climatice. Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expuşi oferă liderilor din domeniul agricol şansa unei mai bune poziţionări pentru a răspunde acestor provocări. Să ştim cum se întrepătrund aceste riscuri şi ce înseamnă fiecare dintre ele luat individual oferă şansa de a diminua o parte din pericole şi de a ne adapta mai bine pentru viitor”, declară Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader în cadrul Corteva Agriscience.

GFSI a ajuns la concluzia că schimbările climatice globale induc un grad de nesiguranţă în producerea şi distribuirea hranei şi creează probleme noi, fără precedent. Anticiparea este mai dificilă pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importantă.

În ciuda îmbunătăţirilor evidenţiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate şi accesibilitate a alimentelor, în general a scăzut calitatea mâncării şi nivelul siguranţei alimentare, în parte datorită unei diete slab diversificate şi a unei calităţi slabe a proteinelor. Au fost consemnate îmbunătăţiri în adoptarea unor direcţii şi strategii nutriţionale naţionale, precum şi în lanţurile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arată că ţările ar trebui să facă mai mult pentru siguranţa şi calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lanţul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a înregistrat o scădere a poziţiei Statelor Unite în GFSI. SUA au ocupat în intervalul 2012 şi 2016 prima poziţie, dar anul acesta sunt pe poziţia a treia, la egalitate cu Regatul Unit.

„Scăderea reflectă o rată lentă de implementare a unor îmbunătăţiri comparativ cu alte ţări, fără a se înregistra o diminuare a punctajului general al ţării (85 de puncte în 2018, faţă de 84,6 în 2017). Din anul 2016, SUA a înregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politică, fapt care a împiedicat evoluţia securităţii alimentare în intervalul 2016 şi 2018. Ameninţarea venită cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o creştere a preţului alimentelor, ceea ce va afecta în continuare punctajul SUA”, se arată în comunicat.

Criteriile de notare a ţărilor din GFSI sunt stabilite în urma analizei dinamicii sistemelor alimentare şi efectelor globale ale schimbărilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a siguranţei alimentare din perspectiva accesibilităţii, disponibilităţii şi calităţii hranei din 113 ţări. În mare parte dintre aceste ţări este activă şi compania Corteva Agriscience.

Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont, urmează să devină companie independentă, listată la bursă, proces care se va finaliza în luna iunie 2019.

Divizia combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie – incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer, Encirca, nou lansatul Brevant Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor – şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

e puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existenţa unui mediu favorabil pentru siguranţa alimentară, dar şi o varietate mare de surse de finanţare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producţia agricolă.

„Raportul menţionează dedicarea autorităţilor române pentru creşterea standardelor alimentare, existenţa unui ghid pentru o dietă echilibrată şi bogată în nutrienţi, prezenţa unei strategii de îmbunătăţire a alimentaţiei şi colectarea de date privind deficienţele populaţiei cauzate de nutriţie. Siguranţa alimentară din România este susţinută de existenţa unei capacităţi suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui”, se arată în comunicat.

De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum şi o reţea bine dezvoltată de magazine alimentare, potrivit studiului.

Însă, în acelaşi timp, ţara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziţionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol şi volatilitatea producţiei agricole, deoarece România a raportat diferenţe mari între producţiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii, au atras atenţia experţii.

Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziţie în GFSI 2018.

„Singapore este aici parţial datorită creşterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum şi ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziţia mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creşterea PIB-ului, Singapore, dintre toate ţările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole”, se arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
UE va acorda 18,1 miliarde de euro Ucrainei ca parte a ajutorului de 45 de miliarde de euro stabilit pentru 2025
Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de 45 de miliarde de euro convenit de partenerii G7 în această vară, ce va fi......
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Valoarea totală a criptomonedelor furate în 2024 a crescut cu 21% până la 2,2 miliarde de dolari
Fondurile furate ca urmare a atacurilor cibernetice are au vizat platformele de criptomonede au crescut cu 21% până la ...
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Muncitorii și oficialii Volkswagen par a se apropia de o înțelegere, dar rămân multe necunoscute
Volkswagen și reprezentanții muncitorilor au făcut progrese în unele domenii după aproximativ 50 de ore de discuții ...
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
Autostrada Unirii A8: UMB a depus ofertă pentru cel mai lung lot, Ditrău – Grințieș
O ofertă de la un constructor din România a fost depusă, astăzi, pentru contractul de aproximativ 6,4 miliarde lei privind ...