România şi-a atins din acest an ţinta de energie regenerabilă pentru 2020 – Marii consumatori de energie

România şi-a atins deja din acest an ţinta de energie din surse regenerabile asumată pentru anul 2020, respectiv 24% din consum, astfel că subvenţiile pentru acest sector trebuie reduse, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), Marian Năstase, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 12:19
România şi-a atins din acest an ţinta de energie regenerabilă pentru 2020 - Marii consumatori de energie

‘România, în doi ani, şi-a făcut planul pe 10 ani. Astfel că vom plăti în perioada 2013 – 2020 preţul maxim pentru subvenţiile pentru energia regenerabilă. Preţul pe care îl plătim pentru că suntem fruntaşi în Europa la energia regenerabilă este pierderea competitivităţii produselor româneşti în afara graniţelor’, a spus Năstase.

Comisia Europeană şi-a propus ca, în anul 2020, 20% din consumul de energie să fie din surse regenerabile. România s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 să fie energie verde.

Marian Năstase, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, a precizat că în toate ţările europene marii consumatori sunt exceptaţi de la plata unor subvenţii pentru energia verde, iar schema de susţinere a energie verzi a fost modificată peste tot, mai puţin în România, unde s-a aprobat doar o ordonanţă care amână o parte din certificate.

Năstase a adăugat că această ordonanţă, aplicată de la 1 iulie 2013, nu a avut efectele scontate, respectiv reducerea preţului pentru consumatori, din cauza numărului mari de proiecte de energie regenerabilă puse în funcţiune în acest an.

‘Numărul proiectelor eoliene a crescut cu 9%, iar al celor de energie fotovoltaică a crescut cu 121%. La finele lunii septembrie erau proiecte solare de aproape 600 de MW, faţă de 48 de MW, la 31 decembrie 2012. Cifrele nu mint. Noi ne puseserăm speranţe mari în această ordonanţă, însă goana producătorilor de energie regenerabilă de a prinde ultimul vagon al ultimului tren a dus la situaţia aberantă în care am fost martorii unei explozii a acreditărilor de proiecte de energie regenerabilă’, a susţinut Năstase.

Potrivit datelor ABIEC, Alro Slatina a plătit pentru certificatele verzi în acest an circa 20 de milioane de euro, de la două milioane de euro anul trecut. ArcelorMittal a plătit 15,4 milioane de euro, Lafarge – 10,9 milioane de euro, iar Tenaris – 3,3 milioane de euro.

La acestea se adaugă alte aproape 30 de milioane de euro plătite de cele patru companii pentru taxa de cogenerare: Alro – 15,6 milioane de euro, ArcelorMittal – 6,4 milioane de euro, Lafarge – 5,9 milioane de euro şi Tenaris – 1,5 milioane de euro.

‘Acestea sunt sume cu care poţi să faci fabrici noi de la zero, cu locuri de muncă noi, cu exporturi. Din păcate, noi, în schimb, am direcţionat aceşti bani către un mic sector privat, unde profitul este garantat, dar nu se creează locuri de muncă, fără exporturi, fără valoare adăugată’, a mai spus Năstase.

România a plătit în 2012, în medie, preţul cel mai ridicat pentru certificate verzi şi cogenerare, de 10,7 euro/MWh, în timp ce ţările Uniunii Europene au introdus ordine de merit şi scutiri pentru marii consumatori industriali, afirmă compania Alro Slatina, care citează rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), care a evaluat impactul acestor costuri cumulate asupra industriei aluminiului.

Potrivit unui comunicat al companiei, publicat, joi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, studiul concluzionează că impactul costurilor cumulate determinate de reglementările UE asupra marjei preţ-cost a fost de 242%, în 2011.

În plus, acesta mai arată că, la nivelul UE, fabricile care cumpără electricitate de pe piaţă au înregistrat în 2012 cel mai mare impact asupra costurilor, între 179 euro/tonă şi 228 euro/tonă.

Pentru Alro, numai taxele pentru energie regenerabilă şi cogenerare reprezintă, în anul curent, 18 euro/MWh, echivalentul unui impact de circa 260 euro/tonă, subliniază compania.

ABIEC reuneşte companii cu 30.000 de angajaţi, 1,3 milioane de euro exporturi,130 de milioane de euro taxe locale şi naţionale, 1,5 miliarde de euro investiţii totale şi o contribuţie de 2% din PIB-ul ţării.

Printre membrii fondatori ai ABIEC se numără Alro, ArcelorMittal, Lafarge, Saint-Gobain şi Tenaris.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...