România şi alte 11 ţări europene vor să pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, că 12 ţări din Europa Centrală şi de Est vor să pună bazele unui acord prin care să aibă o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic pentru acces la medicamente, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 08 iul. 2016, 14:39
România şi alte 11 ţări europene vor să pune bazele unui acord pentru a negocia cu sectorul farmaceutic

Ţările care aderă la această iniţiativă sunt Bulgaria, Croaţia, Letonia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova şi România şi sunt discuţii avansate cu Estonia şi Ungaria, a precizat ministrul Sănătăţii la finalul reuniunii miniştrilor de resort din ţările Europei Centrale şi de Est.

‘Aş vrea să vă spun două cifre – 100 de milioane şi 10 miliarde. Este o populaţie de 100 de milioane de persoane şi vorbim despre cheltuieli cu produse farmaceutice de peste 10 miliarde de euro. Problemele sunt de acces, pe de o parte, dacă ne permitem anumite medicamente şi, pe de altă parte, avem o problemă cu medicamente care sunt retrase de pe pieţele noastre. Dacă o companie farmaceutică îşi permite să retragă un medicament de pe o piaţă de 2 milioane, de 20 de milioane poate, aş vrea să văd acea companie farmaceutică dacă îşi permite să retragă un medicament de pe o piaţă de 100 de milioane de locuitori’, a explicat ministrul Sănătăţii demersul oficialilor din cele 12 state.

El a arătat că, în aceste ţări, din totalul cheltuielilor cu sistemul sanitar, cheltuielile cu produsele farmaceutice reprezintă între 16 şi 24%.

‘Ritmul de creştere al cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl excede în mod semnificativ pe cel al creşterii PIB-ului, de aici rezultă atât importanţa, cât şi necesitatea acestei întâlniri, acestei iniţiative. (…) Peste 64% din valoarea pieţei farmaceutice este compensată în ţările noastre într-o pondere sau în alta, vorbim despre un efort semnificativ pentru fiecare dintre bugetele ţărilor noastre. Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare ţară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi’, a menţionat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că iniţiativa celor 12 ţări este salutată de Comisia Europeană.

‘Mesajul principal este că încercăm să căutăm soluţii şi o facem împreună şi aceasta este o chestiune de voinţă, de responsabilitate. (…) ‘, a mai arătat Voiculescu.

Prezent la declaraţia de presă, omologul său bulgar, Petar Moskov, a subliniat că mesajul este simplu: ‘Împreună suntem mai puternici’.

‘Acum, când facem acest lucru împreună (…), suntem partea puternică şi vom face regulile’, a spus Moskov.

Te-ar mai putea interesa și
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croaţii votează duminică pentru a-şi alege preşedintele, într-un al doilea tur de scrutin care se anticipează că va fi câştigat de Zoran Milanovic, a cărui retorică populistă a avut......
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene au confirmat, duminică, faptul că Ucraina a capturat doi soldaţi nord-coreeni în ...
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Directorul executiv al mărcii Dacia la nivel mondial a confirmat oficial că SUV-ul Duster va avea o versiune cu tracțiune ...
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, bănci și energie. Cum stau bugetarii?
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, ...
Creșterea salariilor a stimulat economia să rămână pe plus, dar a alimentat deficitul bugetar. Conform Institutului ...