România şi Bulgaria au avut şi în 2012 cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană

România şi Bulgaria au avut în 2012 cel mai mic PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) din Uniunea Europeană, la aproximativ jumătate faţă de media înregistrată în statele membre, potrivit datelor publicate joi de Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 14:10
România şi Bulgaria au avut şi în 2012 cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană

Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 50% din media Uniunii Europene, în creştere faţă de 48% în 2011. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 47% din media UE, similar cu nivelul înregistrat 2011.

Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (263%) faţă de media din UE. Urmează Austria, Irlanda, Olanda, Suedia, Danemarca, Germania şi Belgia unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 20 – 30% mai mare faţă de media din UE, în timp ce în Finlanda PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15% peste media din UE, iar în Marea Britanie, Franţa şi Italia, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu 10% media din UE.

În jurul mediei din UE se situează Spania şi Ciprul, în timp ce în Malta, Slovenia şi Cehia PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 10 – 20% sub media din UE.

Urmează Slovacia, Portugalia, Grecia, Lituania şi Estonia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 20 – 30% sub media din UE, iar în Polonia, Ungaria, Letonia şi Croaţia, PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 30 şi 40% mai mic comparativ cu media din UE. Pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria, care au avut, în 2012, un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu aproximativ 50% faţă de media UE.

La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), România şi Bulgaria au fost, în 2012, sub media din Uniunea Europeană.

Bulgaria ocupă ultimul loc în UE la nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), acesta fiind de 49% din media UE, urmată de România, cu 50%, iar cel mai ridicat nivel al acestui indicator este în Luxemburg – 138%.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...