România şi Bulgaria au avut şi în 2012 cel mai mic PIB pe locuitor din UE

România şi Bulgaria au avut în 2012 cel mai mic PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) din Uniunea Europeană, la aproximativ jumătate faţă de media înregistrată în statele membre, potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - mie, 19 iun. 2013, 10:15
România şi Bulgaria au avut şi în 2012 cel mai mic PIB pe locuitor din UE

Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 49% din media Uniunii Europene, similar cu nivelul înregistrat 2011. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 47% din media UE.

Anul trecut, cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (271%) faţă de media din UE. Urmează Austria, Irlanda, Olanda şi Suedia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost cu aproximativ 30% mai mare faţă de media din UE, în timp ce în Danemarca, Germania, Belgia şi Finlanda, PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15-25% peste media din UE, iar în Marea Britanie şi Franţa, PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit cu 10% media din UE.

În jurul mediei din UE se situează Spania şi Italia, iar Ciprul are un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu aproximativ 10% faţă de media din UE, în timp ce în Malta, Slovenia, Cehia, Slovacia, Grecia şi Portugalia PIB/locuitor exprimat în PPS era cu 15-25% sub media din UE. Urmează Lituania, Estonia, Polonia, Ungaria şi Letonia, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost între 30 şi 40% mai mic comparativ cu media din UE iar pe ultimele locuri se situează România şi Bulgaria, care au avut, în 2012, un PIB/locuitor exprimat în PPS mai mic cu peste 50% faţă de media UE.

La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), România şi Bulgaria au fost, în 2012, sub media din Uniunea Europeană. România ocupă ultimul loc în UE la nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), acesta fiind de 48% din media UE, faţă de 49% în Bulgaria iar cel mai ridicat nivel al acestui indicator este în Luxemburg – 141%.

Te-ar mai putea interesa și
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment....
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,1 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,1 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Ajutorul de stat de aproape 100 mil. euro pentru fabrica Nokian Tyers de la Oradea a fost aprobat de Guvern
Ajutorul de stat de aproape 100 mil. euro pentru fabrica Nokian Tyers de la Oradea a fost aprobat de Guvern
Fabrica de anvelope pentru autoturisme de la Oradea, dezvoltată de Nokian Tyres, va beneficia de un ajutor de stat de aproape ...
Criză politică în Germania – Preşedintele Steinmeier se declară pregătit să dizolve parlamentul, dar cere „raţiune şi responsabilitate”
Criză politică în Germania – Preşedintele Steinmeier se declară pregătit să dizolve parlamentul, dar cere „raţiune ...
Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat joi pregătit să dizolve parlamentul şi să pregătească astfel ...