România şi Bulgaria, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă în UE – Eurostat

Costul orar mediu al forţei de muncă în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) în 2021 este estimat la 29,1 euro în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi la 32,8 euro în zona euro, în creştere faţă de 28,6 euro în UE şi, respectiv, 32,4 euro în zona euro, în 2020, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - lun, 28 mart. 2022, 14:54
România şi Bulgaria, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă în UE - Eurostat

Costul orar mediu al forţei de muncă maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă fiind înregistrate anul trecut în Bulgaria (şapte euro) şi România (8,5 euro), iar cele mai ridicate în Danemarca (46,9 euro), Luxemburg (43 euro) şi Belgia (41,6 euro), scrie Agerpres.

În 2021, costul orar mediu al forţei de muncă în industrie era de 29,1 euro în UE şi de 35,1 euro în zona euro, în timp ce în construcţii era de 26 euro în UE şi de 29,3 euro în zona euro, iar în servicii de 28,8 euro în UE şi de 31,6 în zona euro.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costul total al forţei de muncă în întreaga economie era de 24,6% în UE şi de 25,1% în zona euro. Cea mai scăzută pondere a costurilor non-salariale a fost în Lituania (3,7%), România (4,9%) şi Irlanda (8,7%), iar cea mai ridicată în Suedia (32%), Franţa (31,9%) şi Italia (28,3%).

În 2021, comparativ cu 2020, costul orar al forţei de muncă în întreaga economie exprimat în euro a crescut cu 1,7% în UE şi cu 1,2% în zona euro.

În zona euro, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate statele membre, cu excepţia Italiei (minus 1,6%) şi Spaniei (minus 0,3%). Cel mai semnificativ avans a fost în Lituania (12,5%), Estonia (6,5%), Cipru şi Slovenia (fiecare cu 6,2%) şi Letonia (6,1%).

În cazul ţărilor din afara zonei euro, costul orar al forţei de muncă exprimat în moneda naţională a urcat anul trecut în toate statele membre, cel mai semnificativ avans fiind în Bulgaria (9,1%), Polonia (8,2%) şi Ungaria (7,3%), iar cea mai redusă creştere în Suedia şi Croaţia (fiecare cu 3%).

În 2021, majoritatea statelor membre UE au extind validitatea schemelor de sprijin introduse în 2020 pentru a atenua impactul pandemiei asupra angajatorilor şi angajaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...