În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în Luxemburg (15,4%), România (10,2%) şi Croaţia (6,7%), iar cele mai semnificative scăderi au fost în Finlanda (minus 2,9%), Belgia (minus 2,5%) şi Estonia (minus 1,6%).
În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,7%, cele de produse non-alimentare cu 3%, iar cele de combustibili auto cu 0,6%.
Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în octombrie, comparativ cu luna precedentă.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în octombrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Luxemburg (2,4%), Polonia (2,2%) şi Lituania (1,5%), cele mai semnificative scăderi fiind în Belgia (minus 1,7%), Germania (minus 1,4%), Cipru şi Danemarca (ambele cu minus 1,1%). România a raportat un avans de 1,1 în octombrie, după o expansiune de 0,9% în septembrie.
În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%, cele de produse non-alimentare cu 0,7%, iar cele de combustibili auto cu 0,5%.
Conform INS, în luna octombrie a acestui an faţă de septembrie 2024, afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut atât ca serie brută (+2,3%), cât şi care serie ajustată (+0,9%).