România şi Polonia au fost campioanele tranzacţiilor pe piaţa regională de fuziuni şi achiziţii – Deloitte
„Sunt bucuros să prezint faptul că România este pe un onorant loc doi, după Polonia, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii…Polonia conduce detaşat, însă România este deja încă din 2022 – şi a continuat să îşi menţină poziţia şi în 2023 – pe locul II în regiune, înaintea Cehiei şi a Ungariei. Ce mă bucură, este să observăm faptul că în termeni procentuali, în cadrul tranzacţiilor în regiune, partea României este în creştere, similar cu Polonia, aş putea spune, peste Cehia şi peste Ungaria. Eu am mai spus de ceva timp că noi, ca ţară, urmăm exemplul Poloniei în zona de M&A şi este clar că interesul investitorilor este axat pe cele două ţări, cele mai mari din regiune”, a spus Radu Dumitrescu, la videoconferinţă de specialitate, scrie Agerpres.
El a afirmat că România este aliniată cu Polonia şi Ungaria în ceea ce priveşte industriile în care au fost numărate cele mai multe investiţii pe piaţa de M&A, având în top trei industrii partea de tehnologie şi energie.
Radu Dumitrescu a prezentat şi o evoluţie a investiţiilor în sectorul tehnologie realizate în perioada 2012 -2023 în Europa Centrală şi de Est. Cele mai multe tranzacţii au fost în Polonia – 319, Cehia – 153 şi România – 98.
În ceea ce priveşte structura pe ţări a regiunilor din care vin principalii investitori, el a menţionat că în Polonia, Ungaria şi Cehia peste 50% dintre investitori sunt locali. În România, doar 37 au fost investitori locali în 2023, dar are cel mai mare procent de investitori din Europa Centrală şi de Est.
„Ce ne spune acest lucru? Faptul că probabil investitorii români nu sunt foarte interesaţi să se extindă pe plan local prin fuziuni şi achiziţii sau să încerce să consolideze piaţa locală prin astfel de acţiuni, ci mai degrabă sunt focusaţi pe o creştere organică, pe o creştere a cotei de piaţă prin acţiuni proprii de marketare şi de prezentare”, a explicat Radu Dumitrescu.
În ceea ce priveşte piaţa locală de M&A, anul trecut au avut la 130 de tranzacţii, iar valoarea pieţei, inclusiv estimarea celor pentru care nu au fost anunţate valorile, a ajuns la 6,5 – 7,2 miliarde de euro. Calculul nu include tranzacţii mai mici de 5 milioane de euro.
În 2022, au avut loc 157 de tranzacţii, iar valoarea a fost de 6,9 miliarde de euro.
Potrivit lui Radu Dumitrescu, din punct de vedere al ţărilor din care vin investitorii, cei mai mulţi sunt din Grecia, dar şi din Olanda, Italia, Franţa, Polonia, Mexic şi Statele Unite.