România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Conform unui comunicat al MMSS, documentul reflectă angajamentul comun al celor două ţări de a promova valorile solidarităţii şi inovării sociale. Obiectivul este creşterea vizibilităţii economiei sociale, accesul la finanţare, îmbunătăţirea legislaţiei şi atragerea investiţiilor.
Spania este un model european pentru economia socială, astfel că partea română va putea beneficia de schimbul de bune practici în promovarea economiei sociale. De asemenea, acordul prevede crearea de locuri de muncă de calitate şi integrarea persoanelor vulnerabile, se menţionează în comunicatul postat pe pagina de Facebook a ministerului.
„România a avut o puternică tradiţie din punct de vedere al economiei sociale şi îmi doresc să dezvoltăm din nou acest sector care să genereze noi locuri de muncă, dar şi să sprijine incluziunea persoanelor vulnerabile. Îmi doresc ca şi în România să se dezvolte economia socială ca în Spania, unde aceasta generează un procent important din PIB. Ne bazăm pe experienţa şi sprijinul Spaniei în acest sens şi vom elabora şi implementa în perioada următoare Strategia Naţională pentru Economie Socială, dezvoltând în acelaşi timp şi standarde ocupaţionale. Prin Memorandumul semnat astăzi, România şi Spania se angajează să sprijine entităţile economiei sociale în accesarea pieţelor şi în dezvoltarea capacităţilor instituţionale. Semnarea acestui memorandum marchează un pas important pentru dezvoltarea economiei sociale, contribuind la creşterea coeziunii sociale şi la promovarea incluziunii economice”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.
De asemenea, ministrul Simona Bucura-Oprescu a participat şi la Conferinţa „Towards a labour international” în care principalele teme de discuţie au vizat eliminarea decalajelor de gen pe piaţa muncii, precum şi repartizarea egală a muncii de îngrijire între bărbaţi şi femei.
„Reducerea decalajului de gen în piaţa muncii este esenţială şi trebuie să adoptăm politici publice care să ofere oportunităţi egale femeilor în toate domeniile. În acest sens, aplicăm cu fermitate legile care previn discriminarea bazată pe gen în procesele de angajare, promovare şi salarizare. Susţinem opţiuni de lucru flexibile, precum telemunca, munca de la distanţă şi orele flexibile. Acestea le oferă atât bărbaţilor, cât şi femeilor, posibilitatea de a-şi echilibra responsabilităţile profesionale şi cele personale. Prin Strategia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, promovăm şi forme alternative de angajare, care permit asumarea responsabilităţilor de îngrijire, fără a compromite echilibrul între viaţa profesională şi cea personală. Legătura între ocuparea forţei de muncă, viaţa de familie şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este profundă, iar ignorarea acestei interdependenţe poate crea dezechilibre majore în societate şi economie”, a declarat în acest sens ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Sursa foto: Facebook.com/Ministerul.Muncii.Romania