România, singura ţară unde carburanţii se scumpesc, deşi petrolul se ieftineşte

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, preţul combustibililor a crescut în România, în timp ce cotaţiile petrolului la nivel internaţional au scăzut puternic. În restul Europei carburanţii s-au ieftinit, în special benzina.
Mihai Banita - Dum, 13 mai 2012, 21:03
România, singura ţară unde carburanţii se scumpesc, deşi petrolul se ieftineşte

Ultimele trei săptămâni au adus scumpiri la benzină şi motorină în România, astfel că preţurile au atins noi niveluri record.

Preţul mediu al benzinei euro super 95 a crescut de la 5,528 lei/litru în 23 aprilie, la 5,69 lei/litru în 30 aprilie şi 5,737 lei/litru în 7 mai, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

La datele precizate mai sus, motorina s-a scumpit de la 5,715 lei/litru, la 5,794 lei/litru şi 5,87 lei/litru.

În acelaşi interval, petrolul brent s-a ieftinit de la 119 dolari/baril la 112 dolari/baril. De la începutul lunii aprilie, cotaţiile la petrol au scăzut de la 125 de dolari/baril, pe fondul datelor proaste venite din economie şi a reaprinderii crizei din zona euro.

În celelalte 26 de ţări din Uniunea Europeană, în intervalul 30.04-07.05, preţul benzinei a scăzut pe linie. România este, de altfel, singura ţară unde benzina s-a scumpit. Astfel că bulgarii au luat locul românilor şi plătesc cea mai ieftină benzină din UE, după preţul exprimat în euro: 1,28 euro/litru faţă de 1,3 euro/litru. De altfel, bulgarii au avut parte de patru săptămâni consecutive de ieftinire a benzinei, în timp ce în România preţul la benzină, exprimat în euro, a ajuns la un nivel record.

De la începutul anului preţul benzinei a crescut mai puţin în România faţă de media UE, cu 5,6% în comparaţie cu 6,4%.

Pe de altă parte, motorina s-a scumpit în UE, în medie, cu 3% de la începutul anului, faţă de o scumpire de 4,8% în România. După două săptămâni consecutive de scădere, preţul mediu al motorinei în UE a crescut uşor în perioada 30.04-07.05. Media este una ponderată şi de creşterea preţului în Germania. Astfel, deşi preţul motorinei a scăzut în cele mai multe ţări, evoluţia de pe piaţa germană, cea mai mare piaţă europeană, a făcut ca preţul mediu să crească.

Companiile petroliere din România au justificat de fiecare dată modificarea preţurilor la carburanţi prin evoluţia cotaţiilor la ţiţei şi produse petroliere, alături de condiţiile locale de piaţă. Pe de altă parte, atunci când au fost chestionaţi de ce nu se ieftinesc carburanţii la pompă, din moment ce cotaţiile la ţiţei scad, reprezentanţii companiilor româneşti au spus că timpul necesar pentru a se vedea efectul este de câteva săptămâni.

Autorităţile de la Bucureşti au suspectat că distribuitorii de carburanţi se înţeleg între ei. În acest sens, în ianuarie, Consiliul Concurenţei a amendat toate marile companii petroliere, sub acuzaţia că ar fi format un cartel, prin decizia de a scoate de pe piaţă, de comun acord, un sortiment de benzină. Totalul amenzii a fost de 205 milioane de euro, din care mai mult de jumătate pentru OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piaţă. A fost cea mai mare amendă dată vreodată de Concurenţă în România.

Notă: Scala din stânga din grafice arată preţul mediu al carburanţilor în UE la mia de litri, în timp ce scala din dreapta arată preţurile medii din România. Din cele trei grafice (preţul petrolului, preţul benzinei şi preţul motorinei) se observă că în UE preţul carburanţilor urmăreşte îndeaproape cotaţia ţiţeiului, în timp ce în România există o întârziere semnificativă între cele două, ceea poate fi un avantaj pentru consumatori când petroul se scumpeşte şi un dezavantaj când acesta se ieftineşte.

Datele pentru graficele privind preţurile carburanţilor sunt de la Comisia Europeană. Graficul cu evoluţia preţului pretolului este de la FT.com.

Te-ar mai putea interesa și
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare a uciderii unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire......
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...