România, singurul stat din UE care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate la Bruxelles
„România este singurul stat membru din cele 27 – din iulie vor fi 28 pentru că intră şi Croaţia – care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate în confederaţiile şi federaţiile europene. Aici cred că ministerul vă poate ajuta, dar cred că şi dumneavoastră vă puteţi ajuta să faceţi mai mult în zona asta. În primul rând trebuie să vă înţelegeţi între diferitele organizaţii şi federaţii naţionale, să vă găsiţi oameni reprezentativi care să-şi poată vorbi despre politica agricolă acolo, nu numai în engleză, franceză ci şi în română, pentru că organizaţia europeană a producătorilor agricoli – COPA-COGECA era dispusă să asigure traducere şi în limba română, numai să fie prezente şi asociaţiile agricultorilor din România. În primul rând să vă înţelegi şi în al doilea rând să găsiţi modalitatea de susţinere financiară pentru o astfel de prezenţă”, a spus comisarul european.
Acesta a precizat că în mod sigur Guvernul poate să ajute cu o susţinere financiară, însă „multe sectoare din agricultură au suficientă forţă economică pentru a susţine financiar prezenţa la Bruxelles”.
România a fost exclusă în 2011 din COPA-COGECA întrucât Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), singura organizaţie membră în structura europeană, nu şi-a mai putut plăti cotizaţia din anul 2011, de circa 250.000 de euro.
Prezenţi în această organizaţie europeană, fermierii români ar putea participa la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene, însă prin excludere sunt privaţi de dreptul de vot în orice grup lucrativ.
LAPAR organizează joi, la Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agricultorilor, unde sunt prezenţi pentru 750 de participanţi din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR. La eveniment participă şi preşedintele României, Traian Băsescu, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.