‘În urma analizei efectuate la finele anului 2014 de către o comisie a Ministerului pentru Societatea Informaţională s-a ajuns la concluzia că există o serie de argumente întemeiate pentru a cere instanţei suspendarea executării plăţilor prevăzute într-un contract încheiat în urmă cu doi ani, în 2013. Noi nu am avut o relaţie directă cu cei de la Microsoft’, a spus Grindeanu.
Oficialul a menţionat că argumentele nu pot fi făcute publice, iar termenul de rezolvare al acestei probleme depinde foarte mult de soluţia dată de către instanţă, scrie Agerpres.
‘În ceea ce priveşte argumentele despre care aminteam, nu vi le pot spune. Nu sunt jurist, m-am consultat cu oamenii din minister. Deocamdată, argumentele nu pot să le fac publice, dar sunt argumente, aşa cum am spus, care ne îndreptăţesc să cerem în instanţă suspendare a plăţii către Microsoft. Din câte am înţeles, termenele nu sunt foarte lungi pe contencios administrativ şi pe ce am înaintat noi. Depinde şi de soluţie: dacă instanţa ne spune că este în regulă şi argumentele pe care le avem stau în picioare, atunci vom discuta de o nouă situaţie, dacă în schimb ne spune că nu e niciun fel de problemă, atunci vom continua să ne îndeplinim îndatoririle în contractul semnat în urmă cu doi ani’, a menţionat ministrul pentru Societatea Informaţională.
La jumătatea lunii decembrie 2014, Sorin Grindeanu a declarat că o echipă de specialişti din MSI verificau achiziţia de licenţe Microsoft urmând ca, după raportul final al acestuia, să fie plătită tranşa de 50 de milioane de lei către compania americană, în caz contrar penalităţile pe care statul român ar trebui să le plătească ridicându-se la 0,1%/zi din suma totală.
‘Rata de 50 de milioane de lei noi, adică aproximativ 14 milioane de euro, ar fi trebuit plătită către Microsoft până în octombrie 2014. Este cesionată această creanţă către o bancă din România. Cert este că dacă nu se plătesc aceşti bani o să înceapă să curgă penalităţile de 0,1% pe zi. Corpul de control al ministerului /pentru Societatea Informaţională, n.r./ lucrează şi trebuie să dea raportul final cu privire la ceea ce a însemnat această achiziţie. O să văd ce spune acest raport, iar după aceea decurg celelalte acţiuni pe care le voi face. Cert este că nici nu-mi doresc să grevez bugetul de stat de penalizări de 0,1% pe zi. Pentru achitarea acestei tranşe mai există o perioadă de graţie până la începutul anului viitor’, a afirmat Grindeanu.
Potrivit unui comunicat de presă al MSI, transmis, luni, AGERPRES, suspendarea plăţilor solicitată de către ministerul de resort vizează contractul de furnizare de produse Microsoft (buy-out) în contradictoriu cu asocierea formată din D-Con.Net AG, D-Con.Net GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG, Dim Soft SRL şi Unicredit Ţiriac Bank, în calitate de cesionar.
‘La sfârşitul lunii decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informaţională a promovat în instanţă acţiuni de suspendare a plăţilor aferente contractului de furnizare produse cu nr. RO/ 41/ 03.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009) la Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti. Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a unei analize interne menite să asigure derularea contractului în condiţii de legalitate şi cu respectarea prevederilor din domeniul fiscal. Analiza a fost realizată în vederea efectuării plăţii celei de-a doua tranşe aferente contractului, scadentă în perioada 24-31.10.2014. Întrucât au fost identificate o serie de neconcordanţe, nu a fost efectuată plata tranşei a doua, în valoare de 11.084.730,86 euro (aproximativ 50 milioane lei) şi s-a decis totodată promovarea în instanţă a acţiunilor de suspendare a plăţilor tranşei a doua şi a treia’, se arată în comunicatul MSI.
Ministerul de resort precizează că obiectul contractului la care se referă acţiunile din instanţă îl constituie livrarea drepturilor ne-exclusive de utilizare pe durată nelimitată (licenţe perpetue) a produselor software Microsoft ai căror utilizatori sunt instituţiile publice din aparatul central (ministere şi autorităţi publice) şi care au fost recepţionate în totalitate în 2013.
În prezent, MSI îi revine sarcina de efectuare a plăţilor aferente acestui contract, a căruia valoare se ridică la 33.254.192,58 euro. Suma urma să fie achitată în trei tranşe egale, din 2013 până în 2015, între 24 şi 31 octombrie din fiecare an.