„România se află sub spectrul a trei oportunităţi foarte importante şi ar trebui să ne dăm o silinţă foarte mare ca să aruncăm această ţară în criză, în pofida acestor oportunităţi”, a menţionat Radu Crăciun, la FIAR 2023.
El a făcut referire la „repoziţionarea afacerilor globale pe coordonate de prietenii geostrategice”, menţionând că România este în „tabăra care trebuie pentru a beneficia de aceste repoziţionări strategice”.
„Vedem deja investiţii străine care pleacă din ţări mai puţin prietenoase şi care se îndreaptă către România. Chiar dacă e vorba de investiţii străine directe, cred că nu trebuie să subestimăm efectul de angrenare pe care aceste investiţii străine le vor avea şi în ce priveşte mediul de afaceri românesc”, a adăugat Radu Crăciun.
Potrivit acestuia, a doua mare oportunitate este PNRR-ul.
„Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea să vină în România, să contribuie la dezvoltarea infrastructurii şi nu numai, să aibă un efect de angrenare în economia românească. A treia oportunitate despre care de-abia acum începe să se vorbească – şi care pe plan local a fost din păcate ignorat multă vreme – este procesul de reconstrucţie a Ucrainei”, a adăugat Radu Crăciun.
El a menţionat că Ucraina va avea nevoie de cel puţin 400 de miliarde de dolari, procesul de reconstrucţie – şi logic ar fi ca ţările care sunt cele mai apropiate de de Ucraina să fie parte a acestui proces.
„Deci, astea sunt cele trei astre care se pot alinia foarte frumos pentru România. Din punctul meu de vedere, riscurile pentru România nu sunt externe, ele sunt mai degrabă interne. Care sunt ameninţările interne? În primul rând, pe termen scurt este dezechilibrul bugetar, dezechilibru bugetar care necesită o serie de măsuri pe care am spus-o şi o mai spun, guvernele României n-au fost niciodată în stare să le ia singure”, a mai spus Crăciun.
Potrivit acestuia, toate ajustările bugetare majore ale României în istorie s-au făcut cu Fondul Monetar Internaţional.
„De fiecare dată când bugetul României a luat-o pe arătură, deficitul de cont curent a ajuns la valori foarte mari, toate ajustările s-au făcut în urma unor programe FMI. De data asta ar trebui ca Guvernul să o facă sigur. Marele semn de întrebare este dacă va reuşi să facă acest lucru singur pentru că ceea ce vedem în momentul de faţă este că această alocare neoptimă a resurselor bugetare are nu doar consecinţe economice, ci şi consecinţe sociale extrem de de puternice – şi am văzut tensiunile care sunt în stradă şi a celor care sunt dezavantajaţi de alocarea resurselor, dar şi a celor care sunt avantajaţi de alocarea resurselor – şi nu pot să piardă privilegiile pe care le au”, a adăugat Radu Crăciun.
În opinia sa, pe termen scurt, provocările sunt gestiunea bugetului public şi tensiunile sociale.
Radu Crăciun consideră că România poate fi aruncată într-o criză în pofida oportunităţilor menţionate, dacă tensiunile sociale ar exploda.
„România poate fi aruncată într-o criză în pofida acelor oportunităţi de care spuneam în momentul în care tensiunile sociale ar exploda şi n-ar mai putea fi administrate. Pe termen mediu, problema României nu va fi cererea. Toate cele trei elemente pe care le-am menţionat mai devreme vor crea cerere pentru produsele şi serviciile companiilor româneşti. Problema României este în ce măsură va avea resursele financiare, capitalul şi resursele umane pentru a face faţă acestei cereri care va exista. Adică, degeaba vrem să fim parte a reconstrucţiei Ucrainei, dacă firmele româneşti nu vor avea capital sau nu vor avea oameni cu care să participe la un astfel de proces, de exemplu”, a mai spus analistul economic.
Referindu-se la capital, el a precizat că „există o problemă majoră şi în mediul public şi în mediul privat”.
„Pe de o parte, vedem companiile de stat cum sunt practic mulse de toate profiturile pentru alocarea de dividende, deci înseamnă că profitul nu este reinvestit decât într-o foarte mică măsură. De asemenea, vedem în sectorul privat foarte multe firme care sunt decapitalizate şi care au un capital foarte mic, motiv pentru care n-au acces la credite bancare şi la finanţare de orice de orice fel”, a precizat Radu Crăciun.