România susţine acordul comercial UE-SUA
Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că vede justificat sprijinul României pentru încheierea unui acord între Uniunea Europeană şi SUA şi din punct de vedere al interesului economic, al firmelor româneşti.
Winkler a spus că Guvernul României susţine încheierea unui acord UE-SUA nu numai pe comerţ, elemente de cultură, elemente de sisteme de sănătate etc., ci ”este foarte important pentru România, din punct de vedere geopolitic, să avem un asemenea acord, pentru că una e să te uiţi de la Bruxelles la Kiev, fiind despărţit de o distanţă de peste 2000 de kilometri şi alta e să te uiţi de la Cluj la Kiev, unde nu sunt mai mult de 400-500 de kilometri’.
‘Deci consider justificat acest sprijin, de asemenea consider justificat sprijinul României pentru încheierea unui acord cu SUA şi din punctul de vedere al interesului economic, al firmelor româneşti. Dacă ne uităm la cifrele de comerţ constatăm că aceasta e în jur de 1 miliard de dolari pe an, comerţ bilateral, ceea ce s-ar putea spune că este redus. Dar dacă ne uităm în mod indirect la faptul că Germania, în cadrul UE, este cel mai mare partener al SUA, dar şi primul partener comercial al României, ne dăm seama că foarte multe companii – şi discutăm aici de miliarde de euro şi de zeci de mii de locuri de muncă – în acest mod, indirect, constatăm că importanţa foarte mare pe care o are acest acord şi din punct de vedere economic şi al locurilor de muncă’, a subliniat europarlamentarul.
Iuliu Winkler a spus că România se află în situaţia în care pentru următorii 4-5 ani va trebui să găsească instrumentele pentru a susţine o creştere economică între 4 şi 5% anual, care ar permite aşa-numita convergenţă reală în perspectiva aderării la zona euro, pentru ca „obiectivul pe care România şi l-a propus, de aderare la zona euro în 2019, să fie realizabil şi din punct de vedere maro-economic şi din punct de vedere al interesului cetăţeanului”.
„Eu cred că dacă se reuşeşte finalizarea unui acord comercial cu SUA, urmează procesul de ratificare – deci vorbim de doi sau trei ani – în perspectiva temporară, însă dacă se reuşeşte acest lucru, el va servi interesului cetăţenilor români şi va servi interesul firmelor din România’, a susţinut acesta.
Winkler a spus că la Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, al cărei vicepreşedinte este, se află în fază finală dezbaterile pe marginea unui raport cu privire la stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi SUA, aşa-numitul TTIP (The Transatlantic Trade and Investment Partnership), care se află în curs de negociere.
‘Au fost deja multe runde de negociere între cei doi parteneri – Comisia Europeană negociază cu SUA, dar Parlamentul European va trebui în final să ratifice sau nu acest acord. De aceea noi, în urmă cu doi ani, am avut o opinie despre ceea ce trebuie să conţină acordul şi despre ceea ce nu ar trebui să conţină. Acum, după doi ani, ne spunem din nou opinia. Sunt o serie de sensibilităţi la care şi România aderă, sunt lucruri sensibile şi pentru România, de exemplu din punct de vedere cultural aşa-numita excepţie culturală care se referă respectarea noţiunii de drepturi de autor, care în UE este cu totul altfel definită decât în SUA. Avem chestiuni economice legate de utilizarea organismelor modificate genetic în agricultură, în industria alimentară avem anumite sensibilităţi, avem în agricultură şi în filosofia UE privind indicaţiile geografice, de exemplu Champagne, Cognac, Şuncă de Parma care diferă foarte mult de modul în care teoria patentelor este percepută în SUA’, a spus Iuliu Winkler.
Eurodeputatul crede că există o serie de subiecte sensibile pe marginea negocierilor acestui acord UE-SUA, însă acestea sunt exploatate de mass-media într-un mod exagerat, ‘prin formularea unor opinii pe care eu le consider extremiste, mai ales din partea verzilor şi comuniştilor la nivelul UE’.
Iuliu Winkler a arătat că opiniile împotriva unui acord UE-SUA, exprimate inclusiv de la tribuna Congresului al XII-lea al UDMR de la Cluj-Napoca, de către Schiffer Andras, liderul Partidului Politica Altfel din Ungaria – care a cerut sprijin în blocarea negocierilor acordului pe considerentul împiedicării expansiunii multinaţionalelor americane – nu-şi au rostul, întrucât totul se poate regla în cadrul negocierilor.
‘Într-adevăr avem anumite îngrijorări, o bună parte dintre ele sunt îngrijorări legitime ale populaţiei, însă la toate aceste îngrijorări, fiecare în parte, au soluţii în mecanismul de negociere. Deci trebuie să avem şi încredere în faptul că negocierile sunt pe parcurs acum, îngrijorările despre care s-a vorbit şi în domeniul dreptului de a reglementa al statelor, pentru că până la urmă aceasta este miza, respectarea suveranităţii fiecăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene de a reglementa în domeniul sănătăţii publice, a siguranţei alimentare, a excepţiilor culturale sau a reglementărilor proprii, pe teritoriul propriu, aceste drepturi suverane vor fi respectate şi interesul economic eu cred că prevalează în faţa acestor îngrijorări care, repet, îşi vor găsi în soluţia în procesul de negociere’, a apreciat europarlamentarul.
În privinţa mecanismului de mediere – Investor-to-State Dispute Settlement (ISDS) – Winkler spune că este un mecanism de soluţionare a diferendelor în momentul în care investitorilor li s-ar încălca drepturile şi că un asemenea mecanism există în Acordul bilateral de investiţii pe care România l-a încheiat cu SUA.
”Deci noi nu avem nicio problemă din acest punct de vedere, la nivelul Bruxelles-ului se încearcă modernizarea acestui mecanism de arbitraj. Sigur că el, uneori, în anumite condiţii s-ar putea să permită anumite abuzuri şi vă dau un exemplu din România, fără să nominalizez: cei doi investitori suedezi – ei sunt români – care au câştigat procesul cu statul român, cu Ministerul Finanţelor şi cu Guvernul României pentru a primi anumite despăgubiri din partea Guvernului. Iată că acum aceste despăgubiri şi întreg procesul este în atenţia Comisiei Europene, care va emite o soluţie opusă pe care Curtea de Arbitraj a emis-o deja în favoarea celor doi investitori suedezi’, a precizat Iuliu Winkler