România se află pe poziţia 134 în clasamentul Paying Taxes 2014, raport realizat de Banca Mondială şi compania de consultanţă şi audit PwC. Anul trecut, România ocupa locul 136.
Potrivit raportului BM, România este devansată în top de Bulgaria (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) sau Bhutan (104).
Raportul analizează uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit; timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse; şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.
România şi-a îmbunătăţit poziţia în clasament prin reducerea numărului de ore pentru conformarea cu legislaţia fiscală la 200 pe an, potrivit unui comunicat transmis miercuri de PwC.
Acest lucru face din România a treia cea mai bine clasată ţară din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al timpului necesar conformării cu legislaţia fiscală, după Estonia şi Lituania, dar înaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) şi Bulgariei (454 de ore).
„Cu toate acestea, situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est – 39. Chiar dacă acest indicator s-a îmbunătăţit în ultimul an, fără o reducere în continuare a numărului de plăţi nu vom putea îmbunătăţi substanţial poziţia în clasamentul Paying Taxes”, a declarat în comunicat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de taxe şi consultanţă juridică din cadrul PwC România.
La nivelul UE, numărul mediu de plăţi fiscale este de 13,1, de trei ori mai puţine decât în România, iar numărul mediu de ore necesare pentru conformare este de 179.
Rata totală de taxare a profitului companiilor din România este de 42,9%, potrivit studiului BM/PwC, faţă de 41,1% la nivelul UE. Această rată este compusă în cea mai mare parte din taxe şi contribuţii asupra muncii, care reprezintă 31,5 puncte procentuale din total. Impozitarea profitului reprezintă numai 10,3 puncte procentuale din povara fiscală.
Povara fiscală este distribuită diferit în Germania, cea mai mare economie europeană, unde taxele şi contribuţiile aferente muncii generează 21,8 puncte din rata totală de taxare de 49,4%, iar impozitul pe profit reprezintă 23 de puncte.
Rata totală de taxare reprezintă volumul total de taxe şi contribuţii obligatorii suportate de firme: taxa pe profit, contribuţii şi taxe pe muncă care revin angajatorului (inclusiv la fonduri private de pensii), taxe pe proprietate sau pe transport şi taxe locale. Indicatorul nu include elemente precum taxa pe venitul personal sau TVA, reţinute de firme de la angajaţi şi clienţi şi transferate către stat. Acestea sunt însă luate în calcul atunci când se vorbeşte despre impactul asupra altor resurse ale firmei, respectiv timpul necesar pentru conformare.
Directorii financiari ai companiilor din România doresc ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să se concentreze pe creşterea posibilităţii depunerii în format electronic a declaraţiilor fiscale şi a plăţii online a taxelor, prin investiţii în infrastructura IT a agenţiei, potrivit unui sondaj recent derulat de PwC România, citat în comunicat.
„ANAF este într-un moment crucial în care trebuie să se reformeze pentru a putea creşte gradul de colectare a veniturilor din taxe şi impozite şi a diminua evaziunea fiscală şi să simplifice procesul de conformare cu legislaţia fiscală pentru contribuabili”, a adăugat Mihaela Mitroi.
Raportul Paying Taxes 2014 măsoară toate taxele şi contribuţiile pe care o firmă de talie medie trebuie să le plătească pe parcursul unui an. Taxele şi contribuţiile luate în calcul includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi alte impozite aferente muncii plătite de către angajatori, impozitele pe proprietate, taxele de transfer ale proprietăţii, taxele de mediu, cele pentru vehicule şi taxele de drum, precum şi alte impozite şi taxe mai mici.