“Acest document este un instrument de creștere a transparenței și de combatere a evitării și evaziunii fiscale. Scopul este ca ANAF să poată verifica, de pildă, dacă pentru sumele depozitate în conturi din străinătate au fost plătite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorită acestor schimburi de informații financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deținute în străinătate de rezidenții fiscali români”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, într-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Finanţelor.
Astfel, ANAF va putea identifica persoanele fizice sau firmele care eludează fiscul prin transferul banilor în conturi din străinătate.
Documentul semnat miercuri reprezintă o declaraţie de susţinere a acordului. Următorul pas este ca România să facă o listă a statelor cu care doreşte să realizeze automat schimbul bilateral de informaţii financiare, iar sistemul va începe să funcţioneze pe măsură ce aceste ţări şi jurisdicţii parcurg procedoruile de implementare a acordului.
Ce informații vor putea fi schimbate în virtutea acestui acord:
• date pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod identificare fiscală),
• date referitoare la numărul contului (sau un echivalent funcțional),
• date despre numele și numărul de identificare (dacă există) al instituției financiare care face raportarea,
• despre soldul sau valoarea contului,
• în cazul unui cont de custode date referitoare la suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont, suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.
Acordul multilateral pentru schimbul automat de informații financiare include şi prevederi privind respectarea secretului fiscal, precizează MFP.
În funcție de îndeplinirea procedurilor interne legale pentru intrarea în vigoare a Acordului, România va putea face efectiv acest schimb de informații începând cu septembrie 2017 cu acele state care şi-au îndeplinit procedurile de intrare în vigoare a Acordului până la data respectivă.