Potrivit OLAF, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de investigaţii în legătură cu folosirea fondurilor europene (36), urmată de Ungaria (13) şi Bulgaria (11), scrie Agerpres.
Anul trecut a fost unul record pentru OLAF: instituţia a primit cele mai multe sesizări – 1.417 – legate de fondurile UE din ultimii săi cinci ani de activitate.
OLAF are competenţa de a investiga cazuri de corupţie, nu însă şi de a-i urmări în justiţie pe autorii acestor fapte, notează sursa citată. Oficiul a recomandat anul trecut, ca urmare a anchetelor sale antifraudă, ca procurorii să recupereze 901 milioane de euro. Peste jumătate din această sumă, 476,5 milioane de euro, este legată de presupuse fapte de corupţie cu fonduri structurale europene.
Janina Berg, din cadrul Transparency International (TI), a afirmat că numărul de investigaţii privind cazuri de fraudă lansate de OLAF în Bulgaria şi România nu reprezintă o mare surpriză.
Un raport al TI publicat la sfârşitul anului trecut arată că Bulgaria şi România se numără printre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014.
Conform OLAF, una dintre investigaţiile sale din Ungaria se referă la un caz de fraudă la un centru medical. Potrivit acestuia, centrul medical a solicitat 1,7 milioane de euro fonduri europene pentru echipamente medicale, care însă au fost cumpărate de furnizorul său cu suma de 262.000 de euro.
Fondul European de Dezvoltare Regională a acordat centrului 674.000 de euro, sumă pe care OLAF le-a cerut autorităţilor ungare să o recupereze în întregime.
Cazurile de corupţie care implică fonduri structurale europene a ridicat întrebări în legătură cu eforturile depuse Comisia Europeană pentru a proteja banii Bruxellesului.
Un purtător de cuvânt al CE a declarat că ‘în ceea ce ne priveşte, vom lua măsuri imediate, de îndată ce vom detecta riscuri sau deficienţe, pentru a proteja bugetul UE. Pentru a proteja bugetul UE întrerupem sistematic sau suspendăm plăţile din bani europeni în momentul în care sunt identificate probleme’.
‘Cooperăm de asemenea strâns cu statele membre pentru a elimina sursele de erori. În 2014 am reuşit să reluăm plăţile în peste jumătate din programele afectate de întreruperi, pe baza unor probe de audit conform cărora toate problemele au fost rezolvate, iar corecţiile financiare necesare au fost efectuate’, a mai spus oficialul european.