România, Ungaria şi Slovacia vor să vândă obligaţiuni pe fondul crizei din Crimeea
Separat, Ungaria a anunţat că a decis să vândă obligaţiuni în valoare de trei miliarde de dolari, iar Slovenia a selectat băncile care se vor ocupa de cea de a doua sa vânzare de obligaţiuni din acest an. Toate aceste ţări vor să profite de scăderea costurilor cu împrumuturile provocată de criza din Ucraina.
Emitenţii din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijociu şi Africa ‘au fost blocaţi de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia însă acum pare să fi apărut o fereastră de oportunitate şi mai mulţi emitenţi vor să profite de ea’, a declarat analistul Commerzbank AG, Apostolos Bantis.
‘Finanţarea este încă foarte ieftină astfel încât este o perioadă bună pentru a emite obligaţiuni’, a declarat la rândul său economistul şef de la Standard Bank Group, Timothy Ash. ‘Ţările care au nevoi mari de emisiuni precum Slovenia, Ungaria şi posibil Turcia ar putea profita de această oportunitate’, a mai spus Timothy Ash.
În cazul României, la începutul anului ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că România intenţionează să revină pe pieţele internaţionale de capital în prima jumătate a acestui an şi să vândă eurobonduri pe zece ani ‘îndată ce va apărea o fereastră de oportunitate’ în cadrul strategiei sale de a extinde maturitatea datoriei. Aceasta după ce anterior România a împrumutat un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).
Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe, în 2014 planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro.