România va asigura circa 10% din gazul de consum al moldovenilor, odată ce, în 27 august, se inaugurează oficial interconectorul Iaşi-Ungheni.
„Capacitatea de export este între 12,5 şi 45 de milioane de metri cubi pe an, la un consum al Republicii Moldova de circa 400 de milioane de metri cubi anual. Nu punem la socoteală industria, aceasta consumă încă pe-atât, însă este grupată în Transnistria”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, instituţie care azi, în Comitetul de reglementare, va vota tariful de interconexiune. Nivelul acestuia nu a putut fi dezvăluit de Nicolae, însă acesta a precizat că va fi „unul modic, mai mic decât cel practicat în reţeaua de transport internă”.
După ce tariful va fi votat, se va face şi licitaţia pentru rezervare de capacitate de export. Fiecare furnizor local va putea exporta gaze, la un preţ pe care reprezentanţii ANRE l-au estimat a fi fiind cel de piaţă, de „80 de lei/MWh”.
În cazul celuilalt interconector, Arad-Szeged, licitaţia pentru rezervare de capacitate de export pentru prima jumătate a acestui an a avut patru câştigători, însă numele lor nu a fost furnizat de Transgaz, care a motivat că există o clauză de confidenţialitate în contract.
Peste două săptămâni, odată cu inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, România va deveni, pentru prima dată în istoria sa, exoportator de gaze. În prezent, România este aproape independentă de ruşi în ceea ce priveşte asigurarea consumului local de gaze, 95% din piaţă fiind acoperită din surse locale.
Iaşi-Ungheni este primul interconector al României care este prevăzut să funcționeze în ambele sensuri. Arad-Szeged nu are încă o soluţie tehnică suficient de bună și permite exportul de gaze din România doar în cantităţi mici. Interconectorul cu Bulgaria, Giurgiu-Ruse, este încă departe de a fi finalizat.
România are un consum anual de circa 11-12 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Înainte de criză, consumul național era de 18 miliarde de metri cubi pe an.