România va avea 14 puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, după memorandumurile semnate vineri – Peter Szijjarto
„Am ajuns la acel acord strategic cu Guvernul României să creștem numărul de puncte de trecere a frontierei de-a lungul graniței româno – maghiare. În consecință, următorii ani vor fi despre mari construcții de drumuri la granița dintre cele două țări. În momentul de față se desfășoara construcția a două autostrăzi, una dintre ele va fi inaugurată în 2025, iar cealaltă în 2030”, a spus Peter Szijjarto.
El a subliniat că vineri a semnat memorandum pentru deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei, și anume una dintre aceastea se va realiza la Beba Veche. „Acest punct de trecere a frontierei va fi dat în folosință în termen de ce mult doi ani. Iar astăzi am mai putut semna un acord cu privire la construirea unui pod între cele două țări. Conform acordului, reconstruim podul peste Mureș care a fost distrus în 1940″, a spus oficialul maghiar cu privire la podul de la Cenad.
Prin aceste două noi puncte de trecere a frontierei, numărul total de puncte de trecere va crește de la 12 la 14, a adăugat Peter Szijjarto. Potrivit lui, acest număr va fi completat de cele două puncte de trecere prin autostrăzi, deja amintite, predate sau inaugurate în 2025 și 2030. „Vom ajunge astfel la 16 puncte de trecere. Și acest număr poate crește imediat la 26”, a mai explicat oficialul ungar. Și asta pentru că între cele două țări mai există 10 legături, care pot fi folosite însă doar o dată pe săptămână, din cauză că România nu este în Schengen
„Îi invit politcos, ca să nu zic să îi somez pe prietenii noștri austrieci ca în această toamnă să nu blocheze din nou, ci să aprobe să fie de acord cu aderarea prietenilor noștri români la spațiul Schengen. Interesul național al Ungariei este ca România să adere la spațiul Schengen în acest an. De la acel moment vom avea 10 noi puncte de trecere a frontierei și nu ar trebui să avem timp de așteptare nicărieri de-a lungul graniței dintre cele două țări. România este a treia cea mai importantă piață de export pentru noi. Este un loc preferat de investiție pentru capitalul maghiar. Avem comunități naționale care locuiesc pe teritoriile celor două țări. A venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două țări prin puncte de trecere a frontierei”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.
Acesta a menționat că a convocat pentru finalul lunii septembrie ședința grupului de lucru în materie de Transporturi dintre cele două țări, unde se va stabili calendarul pentru cele două memorandumuri semnate vineri la Timișoara.
CITEȘTE ȘI: