Achiziţia de avioane de luptă second hand din Portugalia a fost anunţată de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. El a spus că o echipă de experţi români a fost deja în Portugalia, iar decizia achiziţiei a fost deja luată.
Achiziţia urmează a fi făcută printr-un acord interguvernamental, ceea ce înseamnă că nu va fi organizată nici o licitaţie.
Conform lui Dobriţoiu, aeronavele vor putea fi folosite încă 20 de ani şi au trecut prin toate verificările tehnice, astfel încât să corespundă din punct de vedere tehnic.
Dobriţoiu vorbea încă din august despre avioane portugheze
Ministrul Dobriţoiu anunţase încă din luna august posibilitatea ca România să cumpere avioane second-hand din Portugalia, într-un interviu pentru agenţia naţională de presă Agerpres. Iată ce spunea atunci:
“Sunt nouă experţi români care au fost în Portugalia, care au primit expertiză şi din partea americanilor. Concluziile echipei au fost peste aşteptări, adică aparatele sunt în foarte bună stare, condiţie tehnică foarte bună şi ar reprezenta pentru România un ultim cartuş. Altfel, în nouă ani de zile vom rămâne fără aviaţie de luptă pentru că MIG-urile, după 40 de ani de misiuni, se vor odihni la sol. Noi suntem într-un proces accelerat de obţinere a tuturor aprobărilor. Ridicăm subiectul la nivelul CSAT, în prima şedinţă, având în vedere elementele pe care echipa de evaluare le-a găsit în teren”.
Achiziţia ar putea fi însă blocată de Uniunea Europeană
În septembrie, Comisia Europeana a trimis scrisori guvernelor Romaniei, Bulgariei şi Cehiei pentru a atrage atenţia asupra legislaţiei Uniunii Europene privind transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării.
O scrisoare a oficialilor Comisiei Europene, ce dateaza încă de la sfarsitul lunii mai, exprima îngrijorările Uniunii cu privire la posibilitatea ca Romania, Bulgaria si Cehia (dar şi alte state emergente din Europa, nenominalizate) sa cumpere aproximativ 200 de avioane de lupta pe criterii politice, si nu prin licitaţii. „Orice anunţ privind un contract trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial (al UE) a amintit scrie comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.
Ştirea se actualizează