România va fi prima care va ieşi din criza europeană cu o creştere puternică. Cine spune asta
Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, a cărei filială administrează Fondul Proprietatea şi Greg Konieczny, managerul acestuia, argumentează cu „aprecierea situaţiei financiare solide a României pe piaţa credit default swaps (CDS, instrumente de gestiune a riscului), unde cotaţia României era, la 31 ianuarie 2012, de 396,1, fata de 344,4 pentru Bulgaria, 586,8 pentru Ungaria, 828,6 pentru Ucraina, dar şi 6.060,7 pentru Grecia sau 413,8 pentru Italia“
Oficialii firmei care conduc Fondul Proprietatea (FP), consideră că „factorii care pot determina creşterea PIB-ului în 2012 ar fi vânzările cu amănuntul“ şi proiectele importante de infrastructură.
Americanul şi polonezul de la cârma FP, a treia cea mai mare companie românească de la cota Bursei de Valori Bucureşti, mizează pe pofta de consum a românilor. „Vânzările cu amănuntul se află momentan la un nivel scazut, cu 20% sub vârful atins în decembrie 2008“.
De asemeni, oficialii Franklin Templeton se bizuie şi pe eficacitatea guvernanţilor de la Bucureşti, care ar urma să recupereze în acest an electoral rămânerile în urmă în materie de infrastructură.
Mobius, supranumit „Guru al pieţelor emergente“ şi Konieczny citează datele oficiale care vorbesc de o valoarea totală de aproximativ 10 miliarde de euro „a obiectivelor de investiţii cu termen de finalizare începand cu 2012. Acestea ar trebui să vină în contrapartida unei posibile diminuări a contribuţiei exporturilor“, previzibilă ca urmare a încetinirii creşteriiîn Uniunea Europeană.
„Per total, pe baza prognozelor Guvernului şi ale FMI, PIB-ul României ar trebui să crească în 2012 cu 1,75%-2,25%”, mai spun cei doi corifei ai Fondului Proprietatea.
„Guru“ Mobius & managerul FP Konieczny nu uită, însă, că „ alegerile din 2012 ar putea perturba într-o oarecare măsură procesul de reformă şi ar putea crea un anumit efect de incertitudine“, dar îşi încheie eseul în stil tipic american, cu credinţa „că, pe termen lung, (alegerile, n.r.) vor contribui la consolidarea democraţiei“.
În sprijinul estimărilor lor, cei doi profesionişti ai investiţiilor se bazează şi pe agenţia de rating Fitch, singura care a promovat anul trecut România, de la nota „BB+” la „BBB-”, „în timp ce multe dintre ţările Uniunii Europene au fost retrogradate puternic“.
Din analiza liderilor Fondului Proprietatea nu lipseşte ideea „că România a înghiţit „medicamentul amar aplicat de FMI“, spre deosebire de „majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, care sunt încă nevoite să aplice măsurile dificile pe care România le-a luat deja“.