„România va fi unul dintre liderii creşterii în Europa“. Cine spune asta
Mark Mobius scrie în blogul său că, în timp ce multe ţări din UE încă mai trebuie să introducă măsuri dificile de austeritate, România deja le-a implementat şi, „odată ce problema certurilor politice va relaxa mediul, economia Româniai ar putea deveni unul dintre liderii creşterii Europei“.
Cu toate că a fost forţată să-şi cheltuiască o parte din rezerve, „România a fost capabilă să-şi reducă deficitul şi să-şi plătească datoriile, situaţia recunoscută de unele agenţii de rating, spre deosebire de multe alte ţări din Uniunea Europeană“, scrie Mark Mobius în articolul „Lupte politice şi progres în România“.
România oferă vizitatorilor o varietate de „peisaje frumoase și dramatice concentrate pe o suprafață relativ mică, inclusiv orașe și sate medievale moderne, privelişti minunate de munte, câmpii largi și plaje de nisip la malul Mării Negre“.
„România ar putea fi, de asemenea, una dintre cele mai atractive destinații de investiții în Europa în curs de dezvoltare e astăzi, dar mediul său politic a fost caracterizat de o luptă pentru putere la fel de dramatică precum peisajele sale pitorești“.
Mark Mobius repetă ceea ce maitoţi finanţiştii serioşi din Românai au spus deja: „Turbulențele politice din România oferă un exemplu de modul în care politica și luptele pentru putere pot contracara progresul economic“.
„Dar, acum că o parte din incertitudinea politică a fost eliminată, cred că România ar trebui să fie în măsură să avanseze într-un mod productiv“, conchide Guru Mark Mobius.
România nu arată că ar putea cădea în recesiune în acest an, potrivit vederilor lui Mark Mobius. Conform previziunilor FMI, în luna august 2012, România a 2012 creșterea PIB-ului este estimată la aproximativ 1%, și este de așteptat să îmbunătățească la 3,0% în 2013.
Respingerea publică a măsurilor de austeritate cu siguranță nu se înregistrează doar în România, spune Mark Mobius, care recunoaşte că alegerile parlamentare programate în luna decembrie 2012 „ar putea adăuga un plus de incertitudine și volatilitate. Cu toate acestea, dezbaterile politice despre reforma din România au loc peste tot în lume“
Şeful Franklin Templeton nu ezită să amintească de angajamentul Guvernului de a lista companiile de stat, mai ales cele energetice, care sunt şi în portofoliul Fondului Proprietatea, ca şi angajamentul de a aplica ordonanţa privind guvernanţa corporatistă la companiile de stat.