România va găzdui centrul regional de echipare a elicopterelor Black Hawk pentru Europa Centrală
Acordul a fost semnat la sediul Ministerului Economiei, în prezenţa ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a preşedintelui Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, şi a reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
„Parteneriatul industrial dintre Romaero şi Sikorsky (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activităţi care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria naţională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hakw. Centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală”, se arată în comunicat.
Ministrul Economiei consideră că acest acord reprezintă o confirmare a potenţialului industriei româneşti.
„Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potenţialului industriei româneşti, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. Aşteptăm să vedem care vor fi efectele economice concrete ale acestui acord şi cât de repede vor fi ele resimţite la nivelul industriei şi economiei româneşti. Ministerul Economiei va sprijini iniţiativele companiilor din subordine care pot duce la relansarea activităţii industriale. În acelaşi timp, acest acord este şi o confirmare a bunelor relaţii şi a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Dănuţ Andruşcă.
Vicepreşedintele Sikorsky, Eric Schreiber, consideră că România ar putea obţine astfel acoperirea necesară poziţiei sale strategice.
„Abilitatea noastră de a furniza cel mai capabil elicopter în lupta de suprafaţă (ASuW) şi anti-submarin (ASW) existent ar putea oferi României, la cel mai competitiv preţ, acoperirea necesară importantei poziţii strategice pe care aceasta o deţine la Marea Neagră”, a afirmat Eric Schreiber.
Directorul General al Romaero, Remus Vulpescu, consideră că firma de stat va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia.
„Experienţa noastră de aproape 100 ani în aeronautica civilă şi militară, resursa umană calificată, infrastructura educaţională şi capabilităţile de producţie disponibile, atât în Bucureşti, cât şi la partenerii noştri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, aşa cum este Lockheed Martin Corporation. În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare şi abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunităţi însemnate de dezvoltare economică şi tehnologică, mai ales în contextul creşterii nivelului de angajament al ţării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO”, a afirmat Vulpescu.
Lockheed Martin se consideră un partener cheie pentru Europa şi NATO în domeniul apărării, fiind un furnizor important, în ultimele decenii, de echipamente care au intrat şi în dotarea armatei române, precum avioanele F-16, transportatoarele aeriene C-130, elicopterul utilitar Black Hawk, supraveghere aeriană, artilerie şi sisteme de apărare antirachetă, inclusiv Aegis Ashore.