România va fi prezentă la cea mai mare expoziție mondială organizată în acest an, cu un pavilion național de 370 de metri pătrați unde vor fi promovate atât tradițiile, cât și perspectivele energeticii româneşti, spun oficialii romni.
Expoziţia mondială din acest an, la care vor fi prezente peste 100 de state, va avea loc în Kazahstan, la Astana, şi se va desfăşura pe o perioadă de trei luni, între 10 iunie şi 10 septembrie.
Tema expoziţiei este „Energia viitorului”, iar reprezentanţii de la Astana se aşteaptă să fie prezente cât mai multe soluţii inovative care să abordeze provocările din transporturi, încălzire, eficienţă energetică, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar şi o dezvoltare sustenabilă a planetei.
În ciuda participării la acest eveniment, şi, mai ales, în ciuda prezenţei semnificative a Kazahstanului în economia românească (compania de stat din Kazahstan, KazMunaiGas, este proprietarul grupului Rompetrol, a doua companie petrolieră din România), nici în momentul de faţă nu există vreu zbor direct operat de vreo companie aeriană între capital României, Bucureşti, şi capital Kazahstanului, Astana.
Discuţii despre un astfel de zbor au fost începute încă din anul 2013, dar încă nu a fost concretizat nimic. Şi nici acum, în momentul Expoziţiei mondiale, nu există încă un zbor direct din Bucureşti, deşi, în ultimele zile, companii din ţări unde prezenţa kazahă este mult mai restrânsă au anunţat zboruri directe.
Astfel polonezii de la LOT vor avea patru zboruri pe săptămână, între Varşovia şi Astana, începând cu 8 mai, compania finlandeză FinnAir va avea două zboruri directe între Helsinki şi Astana, iar compania low-cost Wizz Air va lansa zboruri directe între Astana şi Budapesta, în iunie. Toate înainte de debutul Expoziţiei Mondiale, care are ca temă una dintre cele mai fierbinţi teme globale: energia.