Afirmaţia a fost făcută la Paris, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai „Coalition of the willing” privind securitatea în Ucraina, scrie Agerpres.
„Ţările prezente au convenit să susţină în continuare sprijinul pentru Ucraina şi întărirea Flancului estic. În ceea ce priveşte partea de monitorizare privind acest armistiţiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru, dar pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înţelegeri. În acest sens, pentru că înţelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiţii importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru şi prin infrastructura pe care o are, dar şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pe partea de deminare. Vom colabora în aşa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerţul şi pentru dezvoltarea în această zonă”, a spus Bolojan.
România nu va trimite niciun militar în Ucraina, dar ţara noastră ar putea fi un hub de transport pentru forţele desemnate, în cazul unui plan de pace în ţara vecină, a declarat, joi, preşedintele interimar Ilie Bolojan, aflat la Paris.
Preşedintele interimar a arătat că România trebuie să fie pregătită, în acest sens, „cu partea logistică”, scrie Agerpres.
Acesta a abordat situaţia unor eventuale acorduri de pace dintre Ucraina şi Rusia şi a evocat coordonarea cu SUA.
„Această coordonare este foarte importantă, pentru că ea ţine atât de ce se întâmplă până la ajungerea la un acord de pace, menţinerea sancţiunilor (…) şi, de asemenea, măsurile post-ajungere la un acord, măsurile asiguratorii, în aşa fel încât să existe garanţii suficient de puternice, pentru că acest acord nu este doar o fază temporară între două războaie, ci este o pace robustă, care asigură atât Ucraina, cât şi Europa”, a mai arătat preşedintele.
În acest context, a evidenţiat că au existat la Paris discuţii legate de forţe de garantare a păcii, în cazul unui asemenea acord.
„Din acest punct de vedere, aşa cum am mai spus, România nu va trimite – şi am anunţat această chestiune cât se poate de clar – niciun militar român în Ucraina. Dar într-o situaţie ipotetică, în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize privind forţele care ar putea să asigure o astfel de garanţie. Aceste forţe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front. Ar putea fi localizate sau pe Flancul de est, sau la o distanţă mare de front, pe teritoriul Ucrainei. Şi oricum, tranzitarea acestor forţe nu se va putea face decât şi prin România, cel puţin cele prin zona de sud. Din acest punct de vedere, vom participa ca ţară de tranzit, de hub, la aceste discuţii, în aşa fel încât Statul Major să ştie care ar putea să fie aceste planuri, pentru că dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză, să putem să fim pregătiţi cu partea de infrastructură logistică”, a afirmat Ilie Bolojan.