Obiectivul acestui proiect este de a consolida securitatea juridică şi de a creşte transparenţa în ceea ce priveşte sistemul de evidenţă a drepturilor imobiliare.
Comisarul pentru politică regională Corina Creţu a declarat: „Acest proiect finanţat prin politica de coeziune vine în sprijinul persoanelor care trăiesc în mediul rural, protejând drepturile de proprietate ale acestora. Proiectul va facilita totodată accesul proprietarilor de terenuri la fondurile UE şi va contribui la dezvoltarea economică a acestor regiuni, întrucât o securitate juridică sporită va stimula investiţiile şi va accelera implementarea acelor proiecte de infrastructură care sunt cruciale”.
Finanţarea din partea UE va fi utilizată pentru a realiza înregistrarea terenurilor din zonele rurale în registrul de carte funciară, pentru scanarea şi arhivarea registrelor existente, formarea personalului implicat în aceste activităţi, stimularea utilizării tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru serviciile de înregistrare, precum şi pentru a îmbunătăţi felul în care este gestionat şi monitorizat proiectul. În prezent, mai puţin de un sfert din totalul proprietăţilor din România sunt înregistrate în cartea funciară.
Acest proiect major finanţat de UE acoperă 660 de unităţi administrative din şapte zone rurale din România, respectiv aproximativ 25% din teritoriul naţional, el fiind complementar procesului naţional de finalizare a cartografierii şi includerii proprietăţilor în baza de date digitalizată a registrului central de carte funciară.