‘România a primit deja 2,9 milioane euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare – după ce a plecat Nokia – în cadrul unui proiect în valoare totală de 4,2 milioane euro, finanţat de Comisia Europeană, iar acum suntem în tratative pentru formarea unui combinat social la Mechel din Câmpia Turzii, societate aflată în insolvenţă. Sperăm să primim banii pentru că FEAG va funcţiona şi în viitor deşi, la un moment dat, s-a pus problema desfiinţării lui’, a declarat ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a subliniat că, la Câmpia Turzii, va funcţiona ‘cea mai mare întreprindere de economie socială din România’ unde vor fi angajaţi şomeri de la combinatul metalurgic din localitate.
‘Înfiinţarea combinatului social presupune folosirea unei părţi din banii de la FEAG pentru constituirea unei unităţi de producţie în cadrul Mechel, în parteneriat cu o unitate economică, unde să fie angajaţi şomerii rezultaţi din disponibilizări. Trebuie însă ca aceşti oameni să formeze o asociaţie care să cumpere, prin ajutorul de la FEAG, utilaje, iar unitatea economică să le asigure, pe bază de contract, desfacerea producţiei şi materia primă. După patru ani, utilajele rămân în proprietatea asociaţiei, aceasta fiind liberă să continue respectiva colaborare pentru desfacere şi materie primă sau să încheie contracte cu alte unităţi economice (…) În perioada imediat următoare, colegii de la Cluj vor merge la Comisia Europeană pentru a definitiva proiectul. Propunerea noastră este să se acorde în jur de 15.000 euro pe fiecare lucrător, pentru cumpărarea de utilaje’, a precizat ministrul Muncii.
Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, valoarea proiectului s-ar putea ridica la 3,8 milioane euro, iar rata ocupării să depăşească 50%. Astfel, din 743 de persoane disponibilizate de la Mechel, 250 vor lucra efectiv în cadrul viitorului combinat social, iar 130 vor avea locuri de muncă la alţi angajatori